Vezető hírek

2022.03.25. 07:00

Szaporodik a szemét a volt Gyevi temető helyén Szegeden

Az Gyevi temetőt 1972-ben zárták be, felszámolása óta terveztek már ide lakóparkot, vegyes funkció­jú épületet, áruházat. Az utóbbi években rendben tartották, de most valaki szemetet kezdett el felhalmozni.

Farkas Judit

Gyűlik a szemét a volt temető területén. Olvasónk aggódik a tűzveszély miatt. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Szegedi olvasónk, Joó Lajosné kereste meg lapunkat az Építő utcából a volt Gyevi temető kapcsán. Mint környéken lakó azt tapasztalta, és mi magunk is azt láttuk az utóbbi években, hogy szépen rendben tartják a területet, nem halmozódik ott szemét. Megírtuk, hogy valaki még mindig emlékezik ott el­hunyt szerettére, egy gondozott fejfát is látni a József Attila sugárút melletti szakaszon. 

 

Olvasónk azonban egy ideje, ahogy lapunknak is elmondta, azt vette észre, hogy egy megmaradt fa köré valaki szemetet kezdett el hordani. A hulladék egy része gyúlékony, például kartondobozok összenyomva. Betelepednek alá a patkányok, és meggyújthatja az egykori temetőn átvágó, cigarettázó emberek eldobott csikkje, akár a kihulló parázs is. 

 

Nem alaptalan az aggodalom, a terület korábban többször is lángba borult. 2017-es cik­­künkben állt, hogy a terület tulajdonosa felszámolás alatt áll, nem tudják behajtani a kényszerkaszálás díját, a gaztenger rendszeresen kigyullad. A Gyevi temetőt, ahová az 1700-as évek második felétől temetkeztek a felsővárosiak, 1972-ben zárták be, a csontok a Belvárosi temetőbe kerültek át. 

 

Az egyház eladta a temetőt az OTP Ingatlan Rt.-nek, 400 lakásos lakópark épült volna itt, Deákváros lett volna a neve. 2007-ben a telket a szegedi J. V. H 2000 Kft. vette meg, irodákat, üzleteket, lakásokat akar­­tak ott kialakítani vegyes funkciójú épületben. 2012-ben kötöttek az önkormányzattal területrendezési szerződést, de a tervből végül nem lett semmi. Utolsó információnk szerint a SPAR üzletlánc tervezett a területre INTERSPAR áruházat, 2019-ben egyeztettek az önkormányzattal. 

 

A szegedi Környezatgazdálkodási Nkft.-től is azt az információt kaptuk, hogy nem illetékesek a hulladék ügyében, mert az egykori gyevi te­mető magánterület. Olvasónk panaszát ezért továbbítottuk az üzletláncnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!