Szegedi hírek

2022.03.18. 19:33

Szegedi festő képeiből nyílt kiállítás a Fekete házban - Fotók

Joachim Ferenc alkotásaiból nyílt kiállítás március 18-án a Fekete házban. A „holdfény impresszionistájának” nevezett szegedi festő életművét bemutató tárlat egyik fő patrónusa a művész Amerikában élő unokája volt.

Timár Kriszta

Fotó: Frank Yvette

Joachim Ferencről méltatlanul keveset tudunk, pedig a szegedi születésű festőművész karrierje nagyon ígéretesen indult. Előbb a fővárosba, majd különböző európai városokba jutott el műveivel, 1913-ban pedig már a párizsi Függetlenek Szalonjában állított ki. Az impresszionista művész kedvenc témája a leszálló éjszaka volt, hiába azonban a különleges képi világ, karrierjét derékba törte az első világháború. 

 

Bár festett hadnagyként és termékeny maradt a háború utáni években is, a nemzetközi pályafutását már nem tudta folytatni, különleges hangjának lényege eltűnt.

 

 

Alkotásaiból 19 darabot őriz a szegedi Móra Ferenc Múzeum, néhány a Szépművészeti Múzeumban is látható. Műveinek többsége azonban magángyűjtőknél van, ezért különleges a pénteki Fekete házban nyílt kiállítás, ugyanis a művész születésének 140. évfordulójára közel 60 festményt állítottak ki tőle, főleg magánszemélyektől kölcsönkérve a műveket. 

Fotó: Frank Yvette

A tárlat fő patrónusa a művész Bostonban élő unokája volt, aki online be is kapcsolódott a kiállításmegnyitóba. Porkoláb Miklós elmondta, nagyon örül, hogy a több éve tervezgetett tárlat végül megvalósulhatott és köszönetet mondott a Móra Ferenc Múzeum restaurátorának, Szabó Tamásnak, hogy a képek felújítva kerülhettek a nagyközönség elé. 

 

 

Fogas Ottó, a múzeum igazgatója is örömét fejezte ki, hogy bár méltánytalanul keveset tudunk erről a festőről, akinek egyébként utolsó kiállítása is szülővárosában volt, komoly érdeklődés övezte a megnyitót. Szűcs György, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgató helyettese szintén részt vett az eseményen. Ő azt emelte ki, hogy Joachimot Szegeden mindig számon tartották.

 

 

Rieder Gábor, a kiállítás kurátora elmesélte, a művész kiállított képei közül többhöz érdekes történet is kapcsolódik. Látható például az a festmény, melyet egy tengerparton festett, ám közben a dagály elragadta és amellett, hogy a kép elázott, a művész is balesetet szenvedett. De felidézte emlékeit azzal a nem túl  állapotban lévő festménnyel kapcsolatosan is, melyet először látott Joachim Ferenctől, akiről akkoriban még nem tudta, hogy nem fényes napfelkeltét, hanem sötét holdfényt kell keresni alkotásán.

 

 

A Fekete Házban látható gyűjteményben vannak különleges éjszakai és tengeri tájképek, virágzó fákat ábrázoló festmények, portrék és enteriőrfestmények is, mindannyiuk a Joachim Ferencre jellemző különleges színvilágban. A tárlat június 26-ig tekinthető meg minden nap 10 és 18 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!