Szegedi hírek

2022.03.24. 15:30

Szegedi hallgatók is segítenek a menekülőknek

Országosan már csaknem ezer egyetemista, köztük sok szegedi vállalt valamilyen önkéntes feladatot, amivel az ukrajnai helyzet miatt menekülőknek segítenek. A jelentkezőket a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája fogja össze.

Suki Zoltán

A tiszabecsi határátkelőn folyamatosan érkeznek a háború elől menekülő emberek. Archív Fotó: Török János

A Szegedi Tudományegyetem szállással, étkezéssel, egészségügyi ellátással támogatja az ukrajnai menekülteket – közölte korábban az intézmény. De nemcsak az egyetem, hanem a hallgatók is segítenek a bajba jutottakon. 

 

Egy felhívást tettek közzé az egyetemisták között. Első körben ukránul vagy oroszul beszélő hallgatók jelentkezését várták. 

A szegedi önkéntesek több feladatban is részt vehetnek. Segíthetnek például a Záhony–Budapest- vagy Biharkeresztes–Budapest-vonalon közlekedő különvonatokon, illetve nemzetközi vonatokon utazó menekülteknek. Itt az a feladatuk, hogy felmérjék a menekültek igényeit, például, hogy van-e szükségük szállásra, van-e egészségügyi problémájuk. 

 

A budapesti segítőpontokon pedig ukrán nyelven tolmácsolnak nappali vagy éjszakai műszakokban. De helyük van az autópálya melletti nagyobb benzinkutakon is, ahol az útba igazításon segítenek. A jelentkezőket a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája fogja össze. 
 

Budai Marcell sajtófőnök a Délmagyarországnak elmondta, hogy mostanáig csaknem ezer önkéntes jelentkezett hozzájuk. Pontos számot nem tudott mondani, de azt elárulta, hogy a Szegedi Tudományegyetem hallgatói közül is sokan segítenek a bajbajutottakon. A jellemzően felsőbb éves orvostanhallgatókat például az 1812-es segélyhívó számon foglalkoztatják, ahol ugyancsak a tolmácsolás a feladat. Ezt a számot orvosok hívhatják, akik nem beszélnek ukránul vagy oroszul, és egy olyan anyanyelvű beteget kell ellátniuk. De jelen vannak a szegedi egyetemisták az Országos Mentőszolgálatnál is. 
 

A József Attila Tanulmányi és Információs Központban pedig adományokat várnak. Élelmiszerekre, különösen készétel­konzervre, húskonzervre, májkrémekre, tésztára, hosszabb lejáratú tartós kenyérre, és energiaszeletekre van szükségük. De várják a tisztálkodószereket, takarókat, hálózsákokat, matracokat, gyerek- és felnőtt ruhákat vagy pelenkákat is. Az adományok a központi ügyfélszolgálaton adhatók le. 
 

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint a háború kitörése óta több mint 3 millió 600 ezren menekültek el, Magyarországra 324 397 ember érkezett, akik többsége továbbutazik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!