Szegedi hírek

2022.03.31. 18:10

Ünnepélyesen is átadták a Florin szegedi gyárkomplexumát – Videó és fotók a rendezvényről

A Magyar Multi Program lezárásának egyik fontos állomása volt a Florin Zrt. szegedi gyárkomplexumának csütörtöki átadása. A beruházással egy nemzetközileg is versenyképes, modern termelőkapacitás valósult meg, a hazai piac ellátása mellett képesek nagy exportmegrendelések teljesítésére is.

Kovács András

Fotó: Kuklis István

 

A Florinnál a fejlesztések döntő része már korábban megvalósult, csak a közelmúltig annyi munkát adott nekik a járvány, olyan nagy volt az igény a kézfertőtlenítőre, hogy nem értek rá az üzemátadásra. 

 

Az ország egyik legnagyobb hazai tulajdonú háztartás-vegyipari vállalata a szegedi Florin – mondta Barta Attila. A cégvezető hangsúlyozta, többször is kitűzték már a gyáravatót, de hol egy járvány miatti lezárás jött közbe, hol egy óriásmegrendelés. Elmondta, nehéz helyzetben vette át a Florint, gyártási problémákkal, fizetési nehézségekkel.

 

Teherautónyi csontváz dőlt ki a szekrényből, 10 éve havi több tízmilliós volt az üzemi veszteség – fogalmazott. Neki menedzsmenttudása volt a cégek talpra állításához, és tudta, hogy fontos a képzés, ami mindig megelőzte az új gépek vásárlását. 2019-ben kapott egy levelet, hogy a Florint beválasztották a Magyar Multi Programba. A gépvásárlást és a márkaépítést is segítették, ez utóbbi "csomagba" a fertőtlenítőszereket tették bele.

 

Beütött a járvány, óriási igény lett a fertőtlenítőre, akkor döbbentek rá, hogy a Florin Magyarország legnagyobb ilyen gyártó cége. A sok import mellett ez addig nem igazán derül ki, de a járvány elején megszűnt az import.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azonnal bekapcsolódott, és mindenben segített, ami a gyártás felfuttatásához szükséges volt. Megkérdezték, hány hónap alatt tudunk új gyártócsarnokot építeni és kiderült, hogy öt-hat hét alatt is lehet. Igaz, ebben a tempóban a tervezés csak alig előzte meg a kivitelezést. A gyártósorokat is nagyon gyorsan elkészítették nekünk – emlékezett vissza a cégvezető.

 

A program adta lendülettel az irodaházat is modernizálták, hosszabb távon olyan beszállítókat kerestek, akik határon belül dolgoznak. Valós idejű gyártáskövető rendszert építettek ki, de még csak 70 százaléka újult meg a telephelynek, hiányzik még egy rendes készáruraktár, és a gépek is folyamatosan érkeznek még.

 

György László, az ITM gazdaságstratégiáért felelős államtitkára a penicillint feltaláló Fleminget idézve azt mondta, a szerencse csak azokat látogatja meg, akik felkészültek a fogadására. A Florinnál volt fogadókészség és jó csapat is, éltek szerencséjükkel, hiszen a Magyar Multi Program még a járvány előtt indult. A politikus egy friss és jó hírrel is szolgált, nevezetesen 770 millió forintos támogatást kap a cég a közeli jövő 1,5 milliárd forintos beruházásához. Ezzel együtt több mint 3 milliárd forint érkezett már a szegedi céghez.

 

Beszélt az új munkahelyek teremtéséről, amiben élen jár a Florin, hozzátéve, fontos, hogy ezeket be is biztosítsák. Szólt a megújult felnőttképzésről, és arról, hogy azoknak adtak támogatást, akik megtartották munkavállalóikat, és a járvány alatt sem állították le beruházásaikat. 

Tények és számok: A Florin több mint 500 féle háztartási tisztítószert, testápolási terméket, kozmetikumot, valamint kórházi és lakossági fertőtlenítőt gyárt. A 200 százalékos kapacitásbővítésnek köszönhetően a társaság naponta akár 200 ezer liter fertőtlenítőszert és 300 ezer darab készítményt is képes előállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!