Ha nem léptetik vissza Z. Kárpát Dánielt, a romák tüntetésekkel tiltakoznak

2022.03.17. 07:00

Vásárhelyen is kiverte a biztosítékot a karlendítés

A Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, a fiatal, jogász végzettségű Rafael Balázs Leándrosz felszólította a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert, hogy léptesse vissza az ellenzéki lista 9. helyén szereplő Z. Kárpát Dánielt, akiről nemrégiben napvilágra került egy olyan videofelvétel, amelyben náci karlendítéssel köszönt.

Kovács Erika

A vásárhelyi romák szerint olyan embereknek, mint Z. Kárpát Dániel, nincs helye a parlamentben. Fotó: MTI

– Felháborodott cigány származású emberek, nem csak vásárhelyiek, kerestek meg a napokban Z. Kárpát Dániel náci karlendítése miatt. A jobbikos országgyűlési képviselő, aki a hatpárti ellenzéki lista 9. helyén szerepel, egy videón náci karlendítéssel köszönt, utána pedig ezen még jót is nevetett – mondta lapunknak Rafael Balázs Leándrosz. 
 

 

Szerintük nincs helye az Országgyűlésben 
 

 

– Z. Kárpát Dániel egy olyan emberhez köthető szimbólumot használt, akinek a lelkén több százezer cigány és több millió zsidó ember halála szárad. Ilyen politikusnak véleményem szerint nincs helye az Országgyűlésben. Vásárhely polgármestere, a hatpárti összefogás miniszterelnök-jelöltje a fórumain, videóin gyakran beszél a roma integrációról. Kérdezem én, ilyen emberek akarják a romákat integrálni, akik nem lépnek fel határozottan egy ilyen náci szimbólum használata ellen? – kérdezte a roma képviselő, aki hangsúlyozta, eddig sem hitt a Jobbik a Jakab Péter által hangoztatott irányváltásban. 
 

 

Ugyanaz a mentalitás, mint eddig 
 

 

– Eddig is úgy gondoltam, hogy ugyanazt a mentalitást képviselik, mint amit eddig is, de ez az eset még jobban ráerősített – emelte ki. 

 

A cigány nemzetiségi képviselő azt is mondta lapunknak, hogy a Z. Kárpát Dániel-féle karlendítés nyilvánosságra kerülte után már jobban értik a romák, hogy mire is gondolhatott Márki-Zay Péter akkor, amikor azt mondta, hogy a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli az összefogásuk. 
 

 

Gyalázatos cselekedetnek tartják 
 

 

– A hazai cigányság nevében felszólítom Márki-Zay Pétert, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy Z. Kárpát Dániel visszalépjen a listájukról. Amennyiben ez nem történik meg, úgy kénytelenek vagyunk azt gondolni, hogy egyetértenek ezzel a mélységesen gyalázatos cselekedettel. Akkor a hazai cigányságnak nem marad más választása, mint hogy tüntessünk Z. Kárpát Dániel és a vele egyetértők ellen. Tüntetéssorozatot indítunk, amelynek március 27-én Hódmezővásárhely lesz az első állomása – vetítette előre a roma képviselő, aki csütörtökön adja át a városházán a levelét Márki-Zay Péternek. 

 

Lázárné: Márki-Zay Péter ne vegye a szájára a gyermekeimet!

Lázárné Megyeri Zita, Lázár János országgyűlési képviselő felesége a saját Facebook-profilján tiltakozott az ellen, hogy Márki-Zay Péter a közelmúltbeli fórumán szájára vette Boldizsár nevű fiukat. 
– Már nem elég az évek óta tartó Lázár-gyalázás, nem elég az unásig szajkózott tolvajozás? Már Lázár János kiskorú gyermekét is be kell citálni a lakossági fórumokra? Az ott menetrendszerűen elhangzó, minősíthetetlen kijelentésektől remél több szavazatot? Ez lenne a szeretet hatalma? A fiamat akarja bántani, vagy inkább a férjemet? A férjem közszereplő, de a fiam nem! – szögezte le Lázárné Megyeri Zita közösségi oldalán. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!