Vezető hírek

2022.04.25. 14:00

A genetikától függhet a betegség súlyossága

Vérminták segítségével keresi két szegedi kutató a választ arra, hogy a genetika hogyan befolyásolja azt, hogy a koronavírus súlyos vagy kevésbé súlyos betegséget okoz-e nálunk. Jelentkezőket várnak a vérvételhez. Megyénkben eközben újabb 72 személy fertőződött meg.

K. A. R.

Két éve dolgozik azon Széll Márta molekuláris biológus, az SZTE SZAOK Orvosi Genetikai Intézetének vezetője és Buzás Krisztina, az SZTE SZAOK és TTIK közös Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense hogy a koronavírus-betegség súlyos és kevésbé súlyos lefolyására választ adjanak. Az SZTE kutatónői szerint a titok többek között a gének variánsaiban rejlik, eddig elvégzett munkájukról a Szabadegyetemen adtak számot. 

Genetikai állományunk mindössze 1 százalékában kü­lönbözik embertársainkétól, és ez a különbség határozza meg a fiziológiai különbségeinket, valamint a különböző betegségekre való hajlamunkat is. Ezért indítottuk el két évvel ezelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium segítségével és Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve azt a kutatást, amely egy biológiai mintagyűj­teményre alapszik, és több szem­­pontból is óriási szereppel bír. A mintákat mindeddig 600 koronavírusos, vagy már azon átesett betegtől gyűjtöttük be vérvétellel. A vérminták segítségével azt próbáljuk meg kideríteni, hogy melyek azok a gének, amelyek variánsai hajlamosítják az adott személyt a súlyos betegségek kialakulására, illetve hogy melyek azok a gének, amelyek variánsai megvédik az adott személyt mindettől – számolt be Széll Márta. 

Jelentkezőket várnak 

Az SZTE rektorhelyettese el­mondta, eddig több mint 100 mintát sikerült teljesen feldolgozniuk, így már meg is tud­tak nevezni olyan géneket, amelyek variánsai hozzájárulhatnak vagy épp megvédhetik az adott személyt a megbetegedések súlyosságától. Ahhoz azonban, hogy validnak tekintsék, ugyanezt a vizsgálatot egy kibővített betegcsoporton is el kell végezniük, ezért további 400 személyre van szükségük, az egyetemek várják a jelentkezőket. A cél egy olyan génpanel felállítása, amely megmutatja az embereknek, hogy milyen mértékű a hajlamuk a korona­vírus-fertőzésre és az általa okozott betegség súlyos lefolyására. 

App segít a megértésben 

A Szabadegyetemen jelen volt Kertész Éva, a WHO kommunikációs menedzsere is, aki arról beszélt, hogy az elmúlt két évben megnőtt a lakosság egészséggel kapcsolatos információéhsége. 

A tájékozódni vágyó laikus nincs egyszerű helyzetben, hiszen a pandémiával párhuzamosan megjelent az infodémia is, amelynek köszönhetően szinte elveszünk az információ tengerében. Ennek megakadályozásában segít a WHO és a UNICEF szakemberei által létrehozott HealthBuddy+ chatbot, amely a járvánnyal kapcsolatos alapkérdésekre ad egyszerű, adatokkal alátámasztott, hiteles válaszokat – ismertette. 

Újabb 72 beteg 

Pénteki koronavírus-összefoglalónk óta egyébként újabb 72 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Csongrád-Csanádban. Így a vírus 2020. márciusi megjelené­­se óta már 80 ezer 166-an betegedtek meg megyénkben. Fontos információ az is, hogy újra lehet betegeket látogatni a vásárhelyi és makói kórházban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!