Szegedi hírek

2022.04.19. 20:15

A látvány mellett lelkük is tükröződik fényképeiken

A természet és az építészet szépsége, az ember megannyi arca, a fények és árnyékok játéka, a művészet kifejező ereje is megjelenik az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar végzős fotográfus hallgatóinak kiállításán, amelynek ünnepélyes megnyitóját kedden tartották a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Koós Kata

Fotó: Török János

Döbör András dékán elmondta, az Egyetemi Tavasz programsorozat tízéves hagyománya ez a tárlat, amelynek történetében idén lezárul egy korszak. Az OKJ képzések megszűnésével ugyanis jelenleg a fotográfusok oktatásának újratervezésén dolgoznak gőzerővel, a következő tanévben új keretek között folytatják majd a tanfolyamot.  

15 különböző látásmód tükröződik a kiállított fényképeken. Fotó: Török János

A Nézőpontok című kiállítást Dömötör Mihály fotóművész nyitotta meg, aki a képzés kapcsán elmondta, az alkalmazott fotográfia a szakképzési intézet legnépszerűbb, legnagyobb létszámú képzése. Ennek okát egyrészt a korunkban megnövekedett képigényekben, másrészt a kiváló tanári gárdában határozta meg. A fotóművész a tárlat sokszínűségét méltatta. 

 Részt vettem a zsűriben, amelynek elsődleges bírálati szempontja az volt, hogy az alkotók a primer természeti látvány rögzítésén túl mennyit tudnak beletenni saját látásmódjukból, egyéniségükből. A kiállítás változatos, átfogó képet ad a képzés alatt elsajátított, továbbfejlesztett képességekről. A technikán túl a lélek is megmutatkozik a képeken. 15 leendő alkalmazott fotográfus 39 fényképét látjuk a falakon. Mi a közös a 15 különböző korú, egyéniségű, világlátású és érzékenységű emberben? Nem más, mint a fotózás szeretete. A képek által megoszthatóvá tehető a lélekben megfogalmazott, képpé transzformált, vizuális élmény. A jól sikerült fotókat pedig érdemes közzé tenni, mert a megosztott öröm egyben megsokszorozott öröm is 

– mondta. 

A tárlat április 30-ig megtekinthető. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!