A szegedi szennyvízben emelkedett a koronavírus koncentrációja

Emelkedett Szeged szennyvízében a koronavírus koncentrációja. Péntekenként pedig előzetes időpontfoglalás nélkül kérhető a koronavírus elleni védőoltás, megyénkben négy oltóponton várják az érdeklődőket.

Munkatársunktól

A csütörtök reggeli adatok szerint megyénkben 2020 tavasza óta 80 ezer 94-en kapták el a koronavírus-fertőzést. Fotó: Nagy Zoltán / MW

A  vizsgált szennyvízminták koronavírus-örökítőanyag koncentrációja országos átlagot tekintve további csökkenést mutat, emelkedő tendencia egyetlen település esetében sem tapasztalható – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. 

Forrás: Forrás: NNK

Megjegyezték, számottevő csökkenés a Budapest környéki települések, valamint Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Székesfehérvár, Szekszárd és Zalaegerszeg esetében figyelhető meg. Több városhoz hasonlóan Szegeden továbbra is stagnál a tendencia. Ugyanakkor a koncentráció 6 mintavételi helyen a mérsékelt, míg 16 vizsgált településen továbbra is az emelkedett tartományba esik, köztük a szegedi koncentráció is.

A koronavirus.gov.hu beszámolója szerint az oltás továbbra is elérhető a kórházi oltópontokon, a háziorvosoknál és a házi gyermekorvosoknál. A kórházi oltópontokra április közepétől keddenként és péntekenként lehet menni időpontfoglalással. Péntekenként pedig oltási akciónapot is tartanak, amikor reggel 7 és este 19 óra között akár időpontfoglalás nélkül is lehet kérni a vakcinát. Megyénkben a makói, a vásárhelyi és a szentesi kórházban, valamint a szegedi Vasas Szent Péter utcai rendelőintézetben kapható meg a védőoltás.

18 év felett a negyedik oltás is kérhető, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt 4 hónap. Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Hangsúlyozták, a vírus az oltatlanokra a legveszélyesebb, ezért őket továbbra is arra kérik, hogy vegyék fel az oltást. Azok az oltatlan személyek, akik fertőzésen átestek, várakozási idő nélkül a betegségből történt felgyógyulás után, olthatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!