Szegedi hírek

2022.04.14. 07:00

Bárányt csak mutatóban láttunk a Mars téri piacon – Galéria

Nagypénteken és szombaton is nyitva lesz a Mars téri piac Szegeden, de már a hét közepén óriási volt a forgalom a henteseknél és a sonkásoknál. Néha nekünk is sorba kellett állni az információért.

Kovács András

Szerdán már nagyon sokan vásároltak húsvétra a piacon. Fotó: Török János

Csúcsra járt szerdán délelőtt Szegeden a Mars téri piac nagycsarnoka, a börtön felőli bejáratnál lévő úgynevezett sonkasoron alig győzték kiszolgálni a vásárlókat. Nagyon szép son­­kát kínált Kothencz Tibor, egészben 3500, darabolva 3800 forintért mérte kilóját. 
Októberi vágás, 6–8 hétig volt sóban, utána 7–10 napig a füstön – mondta érdeklődésünkre az algyői hentes, hozzátéve, az ár nála ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor volt. A há­­romszoros sonkakirálynál, a sonkalovagrend különdíjasánál a kolbászt is meglehetősen sokan keresték. 


 

A jó sonka titka 
 

A soron viszonylag kevés egész sonkát találtunk, még darabol­­va sem volt igazán nagy kínálat a klasszikusból, cserébe a sertés legkülönbözőbb „alkatrészeit” árulták füstölve, mint húsvéti főznivalót, vagy friss fogyasztásra alkalmasat. 
 

A húsvéti asztalra való son­­ka vásárlásánál bizonytalanságra adhat okot az, hogy a vásárló nem lát bele a termékbe, bizonyos értelemben „zsákbamacskát” vesz. Ilyen esetben célszerű darabolt terméket választani, amelyen látható a termék metszéslapja. A jó minőségű sonka megvágva egyöntetűen bordó színű, és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni, csak olyan terméket szabad választani, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített. A sonka – ujjal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény. 
 

Kevés a bárány 
 

Az igényes húsvéti asztalon ott a bárány is, ebből közel sem volt akkora a felhozatal. Egészen pontosan csak mutatóban láttunk, az Irén csarnokban, a Kotroczó-féle húsboltban. De nem voltunk elég éberek, a hentes gyorsan feldarabolta az előrendelt fél bárányt, és úgy, zacskóban adta át a vásárlónak. Azt azért megtudtuk, hogy kilójáért 4000 forintot fizetett az időben gondolkodó hölgy. 
 

A Tanyasi Húsbolt pultjában majdnem láttunk bárányt, de kicsit nagynak találtuk, ami nem csoda, mert már birka volt. Ma reggel még volt, de elfogyott, csütörtökön reggel is szállítanak, de abból sem marad sokáig – mondta a hentes. 
 

Újhagyma, retek 
 

A nagycsarnokban három he­­lyen is próbálkoztunk, de még a fotó kedvéért sem tudtak ne­künk bárányt mutatni. Volt, ahol azt mondták, a héten már nem is lesz, több helyen pedig csak annak van esélye, aki elő­re megrendelte. 
 

A tojásról és a tormáról a mi­­nap írtunk, az asztalra a sonka mellé elmaradhatatlan az új­hagyma és a retek is. Utóbbiból szép nagy csomókat kínált 200–250 forintért Csordás István, ezek Szentmihályon te­remtek. Újhagymából szőregit találtunk, ugyancsak szépet, Zsuzsa 250 forintért adta csomóját. 
Nem lehet sok a só

Az élelmiszerkönyv szerint 58 százalék nedvességtartalomra vonatkoztatva a nyers sonka 5 százalék, a főtt sonka 3,5, a gépsonka 2,7 százalék sót tartalmazhat. A nemrégiben vizsgált húsz sonka közül négy nyers és egy főtt termék sótartalma haladta meg az előírt értéket. A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, a „megbukott” árucikkek csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazhatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!