2022.04.14. 07:00
Bárányt csak mutatóban láttunk a Mars téri piacon – Galéria
Nagypénteken és szombaton is nyitva lesz a Mars téri piac Szegeden, de már a hét közepén óriási volt a forgalom a henteseknél és a sonkásoknál. Néha nekünk is sorba kellett állni az információért.
Szerdán már nagyon sokan vásároltak húsvétra a piacon. Fotó: Török János
Csúcsra járt szerdán délelőtt Szegeden a Mars téri piac nagycsarnoka, a börtön felőli bejáratnál lévő úgynevezett sonkasoron alig győzték kiszolgálni a vásárlókat. Nagyon szép sonkát kínált Kothencz Tibor, egészben 3500, darabolva 3800 forintért mérte kilóját.
Októberi vágás, 6–8 hétig volt sóban, utána 7–10 napig a füstön – mondta érdeklődésünkre az algyői hentes, hozzátéve, az ár nála ugyanannyi, mint tavaly ilyenkor volt. A háromszoros sonkakirálynál, a sonkalovagrend különdíjasánál a kolbászt is meglehetősen sokan keresték.
Szerdán már nagyon sokan vásároltak húsvétra a piacon. – Fotó: Török János
Fotók: Török János
A jó sonka titka
A soron viszonylag kevés egész sonkát találtunk, még darabolva sem volt igazán nagy kínálat a klasszikusból, cserébe a sertés legkülönbözőbb „alkatrészeit” árulták füstölve, mint húsvéti főznivalót, vagy friss fogyasztásra alkalmasat.
A húsvéti asztalra való sonka vásárlásánál bizonytalanságra adhat okot az, hogy a vásárló nem lát bele a termékbe, bizonyos értelemben „zsákbamacskát” vesz. Ilyen esetben célszerű darabolt terméket választani, amelyen látható a termék metszéslapja. A jó minőségű sonka megvágva egyöntetűen bordó színű, és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni, csak olyan terméket szabad választani, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített. A sonka – ujjal megnyomva – nem lehet se túl puha, se túl kemény.
Kevés a bárány
Az igényes húsvéti asztalon ott a bárány is, ebből közel sem volt akkora a felhozatal. Egészen pontosan csak mutatóban láttunk, az Irén csarnokban, a Kotroczó-féle húsboltban. De nem voltunk elég éberek, a hentes gyorsan feldarabolta az előrendelt fél bárányt, és úgy, zacskóban adta át a vásárlónak. Azt azért megtudtuk, hogy kilójáért 4000 forintot fizetett az időben gondolkodó hölgy.
A Tanyasi Húsbolt pultjában majdnem láttunk bárányt, de kicsit nagynak találtuk, ami nem csoda, mert már birka volt. Ma reggel még volt, de elfogyott, csütörtökön reggel is szállítanak, de abból sem marad sokáig – mondta a hentes.
Újhagyma, retek
A nagycsarnokban három helyen is próbálkoztunk, de még a fotó kedvéért sem tudtak nekünk bárányt mutatni. Volt, ahol azt mondták, a héten már nem is lesz, több helyen pedig csak annak van esélye, aki előre megrendelte.
A tojásról és a tormáról a minap írtunk, az asztalra a sonka mellé elmaradhatatlan az újhagyma és a retek is. Utóbbiból szép nagy csomókat kínált 200–250 forintért Csordás István, ezek Szentmihályon teremtek. Újhagymából szőregit találtunk, ugyancsak szépet, Zsuzsa 250 forintért adta csomóját.
Nem lehet sok a só
Az élelmiszerkönyv szerint 58 százalék nedvességtartalomra vonatkoztatva a nyers sonka 5 százalék, a főtt sonka 3,5, a gépsonka 2,7 százalék sót tartalmazhat. A nemrégiben vizsgált húsz sonka közül négy nyers és egy főtt termék sótartalma haladta meg az előírt értéket. A fogyasztóvédelmi hatósági eljárások folyamatban vannak, a „megbukott” árucikkek csak a sonka megnevezés eltávolítása után, egyéb húskészítményként forgalmazhatók.