Szegedi hírek

2022.04.14. 17:20

Fagyasztással kezelik a daganatokat

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban fa­­gyasztásos eljárás segíti az egyre szélesebb körű, személyre szabott orvoslást. A módszer alkalmazásával csak a daganatsejtek pusztulnak el, a szervezet számára fontos fehérjék és egyéb molekulák viszont az immunrendszer számára továbbra is felismerhetők a fagyasztást kö­vetően – tájékoztatott az egyetem közleményében.

A módszert hazánkban a csigolyát érintő daganat kezelésében Szegeden alkalmazták először. Fotó: Sahin-Tóth István

A módszert hazánkban a csigolyát érintő daganat kezelésében Szegeden alkalmazták először. 
 

 A korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán ala­­puló daganatelpusztításhoz képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatás is sokkal na­gyobb. A műtét igen fájdalmas, és csak altatásban tudjuk elvégezni 

– mondta Rideg Zoltán, az SZTE SZAKK Idegsebészeti Klinika idegsebésze. A klinikán márciusban kezelt három beteg a kezelést követően nagymértékű fájdalomcsillapodásról számolt be. Rideg Zoltán kiemelte, a beavatkozás előnye, hogy a csigolyatestből történő mintavétel alapján célzó csontcementes feltöltéssel a daganatos sejteket viszonylag könnyen el lehet pusztítani. 
 

 A módszer segítségével a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetbe juttatjuk. Egy speciális kezelőtűt a műtét során egy RTG képerősítő kontroll alatt vezetünk a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argongáz segítségével mínusz 40 Celsius-fokra hűtjük. A kezelés során több fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás ha­tására a különböző folyamatoknak köszönhetően károsodik a daganatszövet 

– magyarázta az idegsebész. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!