Egyelőre nem tudni, miből fizetik ki az időközi választás kétmilliós költségét

2022.04.27. 17:20

Feloszlott a mártélyi képviselő-testület

A szerda délutáni ülésén feloszlatta magát a mártélyi képviselő-testület. Hamarosan időközi választást írnak ki a településen, de egyelőre még nem lehet tudni, miből finanszírozzák a mintegy 2 millió forintos költséget, mert a településnek nincs pénze.

Kovács Erika

Vége, ennyi volt, a többségi döntés értelmében feloszlottak. Fotó: Kovács Erika

Az ülésen többek között beszámolt a lakásszolgálati iroda-, a gondozási központ- és az általános művelődési központ. A képviselők tájékozódnak a játszóterek műszaki állapotáról. A feloszlatással kapcsolatos napirend előtt 5 perces technikai szünetet rendeltek el. A 7 tagú testület a polgármesteri irodába vonult át, ahonnan vita zajai hallatszottak ki.

Somodi István Vendel önálló képviselői indítványt nyújtott be április 20-án a közös hivatalhoz, amiben a képviselő-testület feloszlását kezdeményezte. A téma az egyebek napirendi pontban az utolsó témaként került a képviselők elé.

A mártélyiak elégedetlenek a településen zajló munkával, a falu gyakorlatilag a fizetésképtelenség határán táncol. Mint egy korábbi napirendi pontban elhangzott, egy, az előző testület által megnyert, de meg nem valósított beruházás kapcsán kamatostól kellett visszafizetniük a 200 millió forintos támogatást. Az Államkincstár részletfizetést engedélyezett, de az utolsó, a többihez képest nagyságrendekkel magasabb, 16,5 millió forintos részletet nem tudják rendezni májusban. Júniusban próbálják meg kifizetni, az iparűzési adóból befolyt összegekből.

A képviselői indítványban az is szerepelt, hogy a feloszlatás előtt biztosítsanak lehetőséget Putz Anita polgármester lemondásához, aki nem kívánt élni ezzel. A testület végül 4:3 arányban a feloszlás mellett döntött. Igennel szavazott Kulcsár Renáta, Mészáros István, Pótári Mihály és az előterjesztő, Somodi István Vendel. Putz Anita, Nagyné Szentirmai Anna és Sajti Iréné pedig nemmel voksolt.

Az időközi választásra nincs állami támogatás, a településnek saját magának kell állnia a költségeket, ami az előzetes becslések szerint 1,9 millió forint. Az előteremtésére a képviselő-testületnek kell javaslatot tennie.

Az időközi választást augusztus végén vagy szeptember elején rendezik Mártélyon.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!