A régi paraszti világot idézi az építmény

2022.04.20. 19:30

Hagyományos kocsiszínt építenek a makói múzeum udvarán

A régi, paraszti világot idéző kocsiszín épül a makói múzeum skanzenjében – itt fogják tárolni, bemutatni a tavaly nyílt közlekedési kiállítás relikviáit. Hamarosan elkészül, Szent György-napon avatják.

Szabó Imre

A makói múzeum udvarán épül a kocsiszín, egy hét múlva a tervek szerint átadják. Fotó: Szabó Imre

Aki ezekben a napokban jár a makói József Attila Múzeum skazenjében, szorgos munka nyomait láthatja. Néprajzkutatók, ácsok, asztalosok tervezték és a helybeli SzakMaCenter Kft. emberei építik azt a régi, paraszti világot idéző nyeregtetős kocsiszínt, amelyben el­készülte után a tavaly nyáron nyílt közlekedési kiállítás relikviáit – többek között szekereket, szánokat, talicskákat és kerékpárokat – tárolják majd. A korhű kocsiszín felépítéséről már a tárlat megnyitójakor szó volt. Jelenleg egy egyszerű műanyag sátor védi a tárgyakat az időjárás viszontagságai­tól, ez azonban nem méltó az értékes kollekcióhoz – mondta a Délmagyarországnak a mú­­zeum igazgatója, Szikszai Zsuzsanna. 
 

A parasztcseréppel borított építmény megjelenésében ugyan egyszerű lesz, azonban utalni fog a hagyományos díszítőelemekre. Nyitott, körbejárható lesz, hogy a kiállított tárgyakat és a hozzájuk tartozó ismertetőket könnyen meg le­hessen közelíteni. A beruházás mintegy 4 millió forintba kerül; ezt a pénzt az intézmény nem pályázaton nyerte, hanem a fenntartóval közösen kigazdálkodta. Az átadásra várhatóan április 26-án, azaz Szent György-napon, a magyarorszá­­gi tájházak ünnepnapján kerül sor. Az új kiállítótér avatására Makóra várják L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Mú­­zeum igazgatóját is. Szikszai Zsuzsanna arra számít, hogy nyáron, amikor egyébként is megnő az érdeklődés a múzeum szabadtéri bemutatói iránt, ez lesz a legnépszerűbb kiállításuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!