Az önkormányzat támogatja a sebészet és a belgyógyászat felújítását

2022.04.19. 13:00

Hatvanhat millió a makói kórház korszerűsítésére

A makói képviselő-testület még tavaly úgy döntött, két részletben összesen 66 millió forinttal támogatja a helyi kórházban a sebészet és a belgyógyászat felújítását.

Szabó Imre

A szerződést a városházán írták alá. Fotó: Farkas Éva Erzsébet közösségi oldala

A támogatás második részletét a napokban kapta meg az egészségügyi intézmény. Az összesen 66 milliós kórházi támogatás első részletét a makói önkormányzat a 2021-es költségvetésből biztosította, a második, 36 milliós részletet pedig most folyósította, méghozzá a Makó Város Fejlődéséért Közalapítványon keresztül. Az erről szóló szerződést a napokban írták alá Kallai Árpáddal, a kórház főigazgatójával és Tiszlavicz Lászlóval, a közalapítvány kuratóriumi elnökével – adta hírül közösségi oldalán Farkas Éva Erzsébet polgármester. 
 

A pénzt az intézmény egy felújításra elnyert támogatás kiegészítésére fordítja. A jelentős részben román–magyar pályázati forrásból finanszírozott beruházás makói hányada 466 millió forintot tesz ki. Ebből az uniós forrás 365 millió, amelyhez a magyar kormány 35 milliót, a makói önkormányzat pedig 66 milliót adott hozzá. A pénz egy kisebb részéből korszerű takarítóeszközöket vásároltak a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében, a többit viszont a makói sebészeti és a belgyógyászati osztály teljes körű felújítására fordítják. A beruházás lényege, hogy a krónikus belgyógyászat és a sebészet helyet cserél, közben mindkét osztály épületrésze megújul, új felszerelésekkel gazdagodik – úgy, hogy közben a gyógyító munka nem szünetel. 
 

A munka tavaly márciusban indult és félig kész is van, a sebészet már tavaly októberben átköltözhetett az új, végső helyre, ott működik korszerű körülmények között. A fejlesztés másik része 800 négyzetmétert érint – azt információink szerint még nem adták át. Olyan feladatokat tűztek ki, mint a teljes elektromos hálózat, a fűtés és hűtés korszerűsítése, az ajtók-ablakok és a belső burkolatok cseréje. A kivitelezésre, mint korábban megírtuk, az Építészmester Kft. kapott megbízást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!