Már jövőre elkezdődhet a munka

2022.04.08. 14:00

Kerékpárút épül egészen Felgyőig

Jövőre kezdődhet meg az Ópusztaszert, Baksot, Csanyteleket, Tömörkényt és Felgyőt összekötő kerékpárút építése, amely felett konzorciumi tagként a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat is bábáskodik. Ennek keretében Bakson a településen belül is létesülne egy 3 kilométeres szakasz Máriateleptől a faluközpontig, illetve a Cserepes-hídnál biztonságos biciklisávot alakítanak ki.

Imre Péter

Az Ópusztaszerig megépült kerékpárút folytatása lehet a Felgyőig vezető rész. Fotó: Török János

Konzorciumban, a megyei önkormányzat segítségével kezdődhet kerékpárút építése 2023-ban, ha minden ideálisan alakul, a gesztortelepülés Csanytelek. Jelenleg a tervezésnél tart a több mint 4 milliárd forintos költségű projekt, amely az ópusztaszeri körforgalomtól indulna – kezdte beszélgetésünket Búza Zsolt, Baks polgármestere. 
 

Hozzátette, így bekapcsolódhatnak a biciklis vérkeringésbe, hiszen náluk még nincs a kétkerekűeknek biztonságos közlekedési lehetőség, viszont a közelükben lévő, korábban felújított kompig vezető útszakasz része az Európai Kerék­párút Hálózat nyomvonalának, így ez is csatlakozhat a leendő bicikliúthoz. Az arra kerekezők, kirándulók láthatnak egy kötélpályás kompot is, amellyel a Tisza túlsó partjára is eljuthatnak. 
A nyomvonalban van a Dong-ér csatornán átívelő régebben épített híd, a Cserepes, amit azért neveznek így a baksiak, mert amikor Pallavicini gróf takarmánytárolóját építtette, az onnan kitermelt földből, agyagból égették ki a cserepeket. A tervezők úgy döntöttek, kerékpársávval nem szűkítik le, nem teszik balesetveszélyessé az átkelést, inkább egy biciklishidat alakítanak ki mellette, azzal bővítik – mondta el a faluvezető. Kérésüknek eleget téve a beruházásban létesül egy belterületi rész is, a 3 kilométeres szakasz Máriatelep és a község központja között lesz. 
Ennek megépítését több dolog is indokolja. A kétsávos út a falu után Máriatelepig egysávosra szűkül, így nem lehet rajta biztonságosan közlekedni, a gyerekeket biciklivel vinni, a mellette létesülő kerékpárút ezt a problémát megoldaná. Turisztikai jelentősége is lenne, mert Máriatelep után látványos zsilip épült a Tisza ezen részén, ahová megéri elkerekezni, megnézni és belefeledkezni a környező táj természeti szépségeibe –vélekedett Búza Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!