Hódmezővásárhely

2022.04.20. 15:18

Klímanócskákkal a Föld napja alkalmából

Az összetartozás, a közös cselekvés pozitív üzenetével tartottak rendezvényt a Föld napja alkalmából Vásárhelyen, majdnem ötszáz óvodással. Eközben ismét a legjobb három közé választották a Klímanócska szakmai programot az Európai Hulladékcsökkentési Héten.

T. Sz.

Klímanócskák: zöld jövőt álmodva. Fotó: Tábori Szilvia

Mindig úgy éreztem, a Föld napja a gyerekek napja, hiszen ők jelentik a jövőt. Amit most teszünk értük, meghatározza az életüket – hangsúlyozta Bozókiné Szabó Ildikó a Klímanócskák program szakmai vezetője, az Országos Klímareferens Hálózat elnöke tegnapi rendezvényük apropóján. Ötszáz gyerek ünnepelte együtt a Föld napját a Szabadság téri óvoda ökotudatos csoportjával a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ színháztermében. 

A szakember egyúttal azt is elmondta: a zöld közösségekben rejlő lehetőségek pozitív üzenetével szervezték meg Föld napi programjukat. Megmutatva, micsoda erőt képvisel az összetartozás, az együttes munka egyazon célért. 

Minden létező eszközzel meg kell szólítanunk a gyerekeket, hogy figyelmüket a föld védelmére, a klímatudatos életmódra irányítsuk. Segítségünkkel apró lépésekkel, egyben összetetten fedezhetik fel a környezetvédelmet, a víz-, a légszennyezés, a hulladékmennyiség problémáját. A médiatartalmakban látható környezeti katasztrófák híre hozzájuk is eljut, fontos, hogy segítsük őket a látottak feldolgozásában, megértésében. És mutassuk meg nekik a pozitív példákat, a hatékony környezetvédelmi programokat – mondta. 

Egyúttal azt is hangsúlyozva: a lokális zöld közösségek léte hangsúlyos és meghatározó, a hosszú kényszerű távolság után ismét közelebb lehetünk egymáshoz. A korai érzékenyítést, ismeretszerzést és környezettudatos nevelést különösen fontosnak tartja az óvodapedagógus, tapasztalata szerint a gyerekek révén a felnőttek is könnyebben megszólíthatók. A város óvodáiban a gyerekek elmélyültek a témában, a rendezvényen átadták megfogalmazott üzeneteiket és letették a klíma fogadalmat. 

A Klímanócskák közös énekes-táncos előadásukkal a veszélyeztetett állatfajok védelmére hívták fel a figyelmet. Berkesi Alex előadóművész Pupafalva műsorával csatlakozott a gyerekekhez.

Eközben ismét a legjobb három közé választották a Klímanócska szakmai programot az Európai Hulladékcsökkentési Héten. A sorozatos siker Bozókiné Szabó Ildikó szerint rendkívül megható, 14 ezer projekt versenyzett egymással hat kategóriában. A környezetvédelmi Oscar-díjnak is nevezett elismerés döntőjét június elején tartják. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!