Szeged

2022.04.06. 20:31

Középiskolás divattervezők mutatták be kollekcióikat - Galéria

Frida Kahlo munkásságából, a népművészetből, sőt az építészeti formák fény-árnyék játékából is ihletet merítettek a középiskolások divatbemutatójának tervezői. Több tucatnyi szemet gyönyörködtető ruhakölteményt készítettek a Kossuth Zsuzsanna Technikum és a Tömörkény-gimnázium diákjai.

K. K.

Tüzes, Frida Kahlo munkássága által ihletett kollekciót alkottak a Kossuth Zsuzsanna Technikum diákjai. Fotó: Karnok Csaba

A járványhelyzet miatti kétéves kényszerszünet után idén ismét megrendezte a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata a középiskolások divatbemutatóját, immár 19. alkalommal. A rendezvénynek az Ifjúsági Ház Rendezvényközpont adott otthont, a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum textilműves diákjai és az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskola stílus- és divattervező szakos diákjai mutatták be saját tervezésű és készítésű modelljeiket. 

 

Összesen mintegy negyven ruhakölteménnyel készültek a tanulók és az azokhoz illő kiegészítőket is maguk alkották. A modellkedést iskolatársaik vállalták magukra, a ruhákhoz illő frizurákról és sminkről a Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola kozmetikus és fodrász diákjai gondoskodtak.  

 

A divatbemutató a múlt és jelen mottó jegyében zajlott. A Kossuth Zsuzsanna Technikum diákjai Mexikó múltjának egyik legemblematikusabb alakja, Frida Kahlo festőművésznő munkássága által inspirált kollekcióval készültek. Az idei tanévben a diákok megismerkedtek a művésznő alkotásaival, életével, a mexikói hagyományokkal, kultúrával, művészettel és divattal. Tüzes kollekciót alkottak, amelynek központi színvilágát az élénkvörös és a mélyfekete egymásra rímelése adta, a ruhákat gazdag színvilágú virágmotívumokkal és ötletes csipkebetétekkel díszítették. 

 

A Tömörkény-gimnázium diákjai három különálló, egymással mégis szorosan összefüggő kollekciót alkottak. Elegancia és letisztultság jellemezte az első blokkot, amelyben szabás nélküli, kiterített formák alkalmazásával készült lepelruhákat tekinthetett meg a közönség. A diákok felhívták a figyelmet arra, hogy e régmúltból származó szabáskoncepciónak milyen jelentős szerepe van napjaink divattervezésében is a hulladékmentes ökoszemléletet képviselő, gazdaságosságot szem előtt tartó gondolatiság révén. 

 

A fekete-fehér kontraszt a második, fény és árnyék című kollekcióban is uralkodó szerepet kapott, amelynek darabjait az építészeti formák ihlették. A zárókollekció megalkotásához pedig a népművészetből merítettek ihletet, a virág mint a szerelem szimbóluma volt a fő motívum a ruhakölteményeken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!