Hasznos tanácsok a NAV tervezetéhez

2022.04.04. 11:30

Lehet dolgunk az adóbevallással a benyújtás előtt

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről az adóhivatalnak adatszolgáltatásból nincs tudomása, annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie. És azoknak is, akik nem kapták meg automatikusan adó-visszatérítésüket.

Munkatársunktól

Az szja-bevallási tervezet kiegészítéséhez, módosításához segítséget adnak a NAV eSZJA oldalán a „Fontos Információk” között elérhető videók. Illusztráció: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Az szja-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a webes felületen. Ezt mindenkinek érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni azt az adóhivatalnak. A tervezet – az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-i határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik. 
 

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás – például magánszemélytől vagy ingatlan-bérbeadásából származót –, annak a bevallá­­si tervezetet mindenképpen ki kell egészítenie. A családi és személyi kedvezménynél fontos, hogy a visszaigényelhető összegeket feltüntessék a tervezetben. 
 

Érvényesítéséhez a gyerekek adatainak kitöltése, a kedvezmény típusának megjelölése, a jogosultsági hónapok megadása ugyancsak elengedhetetlen – hangsúlyozta közleményében NAV. Azok, akik 2022. február 14-éig nem kapták meg automatikusan az adó-visszatérítésüket, azt a bevallásukban igényelhetik május 20-ig. 
 

A visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet. Az szja-bevallási tervezet kiegészítéséhez, módosításához segítséget adnak a NAV eSZJA oldalán a „Fontos Információk” között elérhető videók. 
 

Ha valaki tavaly több ön­kéntes pénztárnak is fizetett, annak a bevallásban kell jelölnie, hogy melyikhez kéri a visszautalást. Fontos, hogy ha az szja-visszatérítés miatt nem maradt összevont adóalapot terhelő összeg a tervezetben, akkor nincs miről rendelkezni az önkéntes pénztárak felé. 
 

Az szja 1+1 százalékáról legegyszerűbb a webes felületen nyilatkozni, de postán is be lehet küldeni a NAV-hoz. Ha a foglalkoztató vállalja a rendelkező nyilatkozatok összegyűjtését, akkor a azokat május 10-ig kell átadnunk a munkáltató részére. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!