Vezető hírek

2022.04.07. 18:11

Művészeti szárnypróbálgatásokból nyílt kiállítás Szegeden - Galéria

Kihirdették a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata által meghirdetett fotó- és képzőművészeti pályázat ifjú győzteseit csütörtökön. A Juhász Gyula verssorai által ihletett, legjobb pályaművekből kiállítás nyílt a Vedres István Technikumban.

K. K.

Grafikával, fotóval, festménnyel és nyomattervekkel is pályáztak a diákok. Fotó: Karnok Csaba

A Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata 2001 óta évente meghirdeti fotó- és képzőművészeti pályázatát, amellyel lehetőséget biztosít a szegedi középiskolásoknak, hogy tehetségükkel, alkotásaikkal diáktársaik és az érdeklődő városi polgárok előtt bemutatkozzanak. A zsűri által értékelt pályaművekből csütörtökön immár 22. alkalommal rendeztek kiállítást az SZC Vedres István Technikum galériájában. 

 

A diákok bemutatkozási lehetőségén túl az is célunk a pályázattal, hogy a város középiskoláinak kapcsolatát szorosabbra fűzzük. Most is több, mint tucatnyi iskolából jelentkeztek pályázók – mondta el lapunknak Révészné Papp Klára, a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozatának elnöke. 

 

A tárlatot Dohány Gabriella, Artisjus-díjas karnagy, a Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum zenepedagógusa nyitotta meg.

 

Mindig nagy örömmel tölt el, amikor az ifjúság kiapadhatatlan alkotókedvét és kreativitását tapasztalhatom meg. Nagyon érdekes dolog rálátni a mai generáció szemléletmódjára. Grafikákat, festményeket, fotókat láthatunk, amelyek bár ugyanazon témában készültek, mégis megannyi különböző megközelítést képviselnek – fogalmazott megnyitó beszédében.

 

A pályázók feladata az volt, hogy Juhász Gyula verseitől inspirálva készítsenek grafikát, fotót, festményt, vagy tervezzenek a költőt vagy verseit népszerűsítő pólóra, vászontáskára, telefontokra nyomtatható motívumot, képet. A zsűri tagjai Sonkodi Rita festőművész, Kalmár Dorka, a Vedres Technikum képzőművész tanára és Nagy László, a Tömörkény István Gimnázium művészettörténet, mozgóképkultúra és médiaismeret tanára voltak. Nagy László elmondta, a bíráló bizottságnak felettébb nehéz dolga volt, ugyanis több mint száz pályamunka érkezett a felhívásra. 

 

A kategóriák legjobbjai: Amatőr fotó kategóriában: Kömüves Anita Nóra (1.), Gyuris Hanna (2.), Gregus Jázmin (3.). Profi fotó kategóriában: Domonkos Csilla (1.), Piszmán Virág (2.), Gábor Amarilla Gertrúd (3.). Az Év Diákfotósa: Bánhidy Boróka. Digitális tervezés kategóriában: Kerekes Kinga és Kakuszi Bettina (1.), Nagymihály Boglárka és Sipos Kíra (2.), Ambrózi Alexandra (3.), Kiss Tas László (különdíj). Képzőművészet kategóriában: Tomán Noémi és Gyüre Gusztáv (1.), Szalma Melissza Roxana (2.), Boronkai Csilla (3.), Tarsoly Viktória és Jójárt Rebeka (különdíj). 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!