Szegedi hírek

2022.04.11. 15:07

Nem csak a Kőrösy diákjai ünnepeltek versekkel

Gyönyörű időben ünnepelték hétfő délelőtt Szegeden a költészet napját, számos verset hallhattak diákok előadásában az arra járók a Kőrösy előtt. Mint elhangzott, fontos, hogy ne csak papíron legyenek a versek, hanem meg is szólaltassák azokat.

Kovács András

Sokan voltak – a versmondók és a hallgatóság is. Fotó: Török János

A Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumban minden évben kiemelt szerepet kap a költészet napjának megünneplése. Hétfőn délelőtt a diákok költészetsétánnyá alakították át az iskola előtti teret, megtöltötték versekkel a parkot.

Nem csak a házigazdák szavaltak, általános iskolai osztályokat is meghívtak, hogy járuljanak hozzá kezdeményezésük sikeréhez.

Sétáljanak el a Kőrösyhez, hozzanak egy-egy verset, amelyet fel is olvashatnak, majd kihelyezhetnek az épület kerítésére – írta meghívójában az iskola.

A magyar költészet napja alkalmából verseltek a diákok. Fotó: Török János

E-mailben értesültem az eseményről, szeretik a gyerekek az irodalmat, mindenki nagyon szívesen jött – mondta lapunknak Prónai Éva. A kiszombori általános iskola magyar tanára hozzátette, egyik tanulójuk szavalt is. Meghallgattuk. Kecskeméti Bence Odin Zsille Gábor: Ha nincs ötvenhat című versét adta elő, szépen, magabiztosan. Azon kisebbséghez tartozott, aki kívülről mondta a szöveget. Semmi lámpaláz, de ezen nincs mit csodálkozni, hiszen aktív gyerekszínész.

A kecskeméti színházban Nyilas Misit játszottam a Légy jó mind halálig című darabban, jelenleg Pécsen fut a Valahol Európában, ott Szeplős szerepe az enyém – mondta Bence a Délmagyarországnak. Megtudtuk tőle, hogy az utóbbi, Szegeden is játszott darabban nem vett részt.

Az eseményt 10 órakor Farkasné Székely Angéla, a Kőrösy igazgatónője nyitotta meg és rövid beszéde után József Attila Naphimnusz című versét szavalta el. Lapunk érdeklődésére elmondta, a kiszomboriak mellett egyebek között a Zrínyiből és a Tisza-parti Általános Iskolából is érkeztek gyerekek. 

Fontos, hogy ne csak papíron legyenek a versek, hanem szólaltassuk is meg azokat. Megtöltjük költészettel Szeged egyik legszebb terét, az esemény egyben pályaorientációs rendezvénynek is nagyon hasznos – hangsúlyozta az igazgatónő. 

Egy hároméves ötletet fejlesztettünk tovább, szerencsére a gyerekek nem munkának élték meg, örömmel csinálták – mondta Temesváriné Lasanc Gabriella. A Kőrösy tanára hozzátette, a Magyar munkaközösség is örömmel támogatta a kezdeményezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!