Vezető hírek

2022.04.05. 19:14

Nem tudja Márki-Zay, hogy beül-e a parlamentbe

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje vasárnap súlyos vereséget szenvedett Lázár Jánostól, ám listáról bekerült az országgyűlésbe. Vásárhely polgármestere azonban még nem döntötte el, hogy marad polgármester vagy beül a parlamentbe. Az viszont körvonalazódik, hogy kifarol mögüle a hat párt.

Kovács Erika

Márki-Zay Péter akár képviselő is lehet, de akkor le kell mondania a polgármesteri székről. Fotó: Kuklis István

Csongrád-Csanád megye 4-es számú választókerületében a szavazatok 99,08 százalékos feldolgozásánál a győztes Lázár János, aki 28158 szavazatot kapott (52,37%), míg Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter 21285-öt (39,58%).

 

Mivel miniszterelnök-jelöltként Márki-Zay Péter vezette az ellenzéki összefogás listáját, így akár ő is részt vehet az országgyűlés munkájában. Megkérdeztük, átveszi-e a mandátumát, vagy továbbra is polgármester lesz.

 

Egyelőre még nem hoztam meg a döntést, de mindenképpen Hódmezővásárhely érdekeit tartom szem előtt – válaszolta megkeresésünkre Márki-Zay Péter. Megjegyezte, Vásárhelyen szoros eredmény született. Abban reménykedik, hogy ha a külföldi szavazatokat is feldolgozzák, akkor a városban szűk többséget kap Lázárral szemben. Ha ez így is történne, az nem befolyásolná a választás végeredményét, olyan nagy a szavazatkülönbség.

 

Érzem azt, hogy meg kell nyugtatnom a vásárhelyieket, hogy soha senki nem akarta átműttetni az óvodás gyermekeiket kisfiúból kislánnyá és fordítva, katonákat vagy más fiatalokat sem szándékoztunk meghalni küldeni Ukrajnába – mondta lapunknak Márki-Zay Péter.

 

Cseri Tamás fideszes önkormányzati képviselő szerint, ha már ő volt az ellenzéki összefogás vezetője, akkor be kellene ülnie a parlamentbe.

 

Nevetséges, hogy Márki-Zay Péter napokon keresztül lebegteti, hogy megy vagy marad. Ha ezt sem tudja eldönteni, hogy tudott volna egy országot vezetni – jegyezte meg megkeresésünkre. Szerinte Márki-Zay Péter a döntésképtelenségében az is benne van, hogy az ellenzéki összefogás részben a vásárhelyi polgármestert okolja a vereségért.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy a hat ellenzéki párt meddig jut el Márki-Zay Péter hibáztatásában, azaz teljesen kifarolnak-e mögüle. A Jobbik elnöke, Jakab Péter már a választás éjjelén arról beszélt, hogy nélküle készülnek a jövőre, a DK-t vezető Gyurcsány Ferenc pedig arról, hogy nem Márki-Zay a legjobb kapitány. Az LMP társ­elnöke, Kanász-Nagy Máté is csatlakozott a „sorhoz”, azt mondta, hogy egészen biztosan nem rajtuk múlott az eredmény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában