Jutalmuk egy igazi, életre szóló élmény lesz

2022.04.05. 17:30

Országos történelmi problémamegoldó versenyt nyertek a radnótisok

Történelmi problémamegoldó versenyen lett országos győztes a szegedi Radnóti-gimnázium humán tagozatos diákokból álló csapata. A fiataloknak a döntőben 120 óra alatt kellett kidolgozniuk egy megoldást IV. Kun László középkori problémájára.

Timár Kriszta

A győztes diákok Rómába utazhatnak. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Országos bajnoki címet szerzett a középiskolai problémamegoldó versenyen a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium csapata. A különleges történelemversenyen, amelyen menedzseri szemlélettel kellett egy adott történelmi problémát megoldani, két online és egy személyes, regionális forduló után alakult ki a döntő 32 csapatos mezőnye. 
 

Erre a megmérettetésre nagyon intenzíven kellett készülni, mert a témát 120 órával a prezentációnk előtt kaptuk meg. Vagyis ennyi idő állt rendelkezésünkre, hogy adatokat gyűjtsünk a korszakról, elkészítsük a PPT-t és felkészüljünk a keresztkérdésekre – beszélt a versenyről Tóth-Godó Benedek, aki Petróczi István Mártonnal és Ari Rolanddal dolgozott együtt a győztes csapatban. A döntőben például egy több mint 20 oldalas esettanulmány alapján IV. Kun László számára kellett kidolgozniuk, hogyan lehet a kunokat asszimilálni a középkori társadalomba. A tizedik évfolyamos, humán tagozatos diákokat Csősz Róbert segítette, aki elmondta, előzetesen azért lehet olyan képességeket fejleszteni, amelyek szükségesek a sikerhez. 
 

Természetesen szükséges egy stabil történelmi alaptudás, ugyanakkor itt egy projektet kell megvalósítani szoros időnyomás alatt. Kockázatokat kell tudni elemezni, fontos az együttműködés, illetve az in­formációszerzés és azok rendszerezése. Elengedhetetlen a határozott előadásmód is, hi­­szen a zsűri a prezentáció után keresztkérdéseket tesz fel, rávilágítva az esetleges logikai hibákra. Azt gondolom, ezek mind olyan készségek, amelyeket később az élet minden területén kiválóan tudnak majd hasznosítani – mondta a pe­­dagógus. 
 

A győztes csapat jutalma egy négynapos római út, valószínűleg még a tanév során el tudnak majd utazni. Hogy jövőre ismét elindulnak-e a versenyen, azzal kapcsolatban mosolyogva úgy fogalmaztak: még elemzik a kockázatokat. Ahogyan a versenyen tették, úgy ezzel a kérdéssel kapcsolatosan is meghozzák majd a megfelelő döntést, de ennek még nincs itt az ideje. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!