Tojáskocogtató bajnokságot rendeztek

2022.04.24. 19:01

Ortodox húsvétot ünnepelt a deszki szerb közösség

Tojáskiállítással, kézműves foglalkozásokkal, gibanica készítéssel és Tojáskocogtató EB-vel ünnepelte a deszki szerb közösség az ortodox húsvétot vasárnap. A bajnokság győztesének az egyetlen épen maradt tojást a becsület kedvéért el is kellett fogyasztania.

A résztvevők különböző tojásfestési technikákkal ismerkedhettek a kézműves foglalkozásokon. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A tojáskocogtatás több száz éves hagyomány a szerb közösségekben – számolt be lapunknak Brczán Krisztifor, Deszk alpolgármestere, a szerb önkormányzat elnöke. A Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület egy határon átnyúló együttműködési program keretében rendezte meg az ortodox húsvét vasárnapján a bajnokságot a Szent Száva Oktatási, Kulturális és Hitéleti Központban, amelyre Szabadkáról is szép számmal érkeztek fiatalok. A megmérettetés elején a pópa megáldotta a versenyben felhasznált hímestojásokat. A páros játék célja az volt, hogy az ellenfél tojása a kocogtatás során megrepedjen, ezáltal a nyertesé legyen. A verseny végére egyetlen ép tojás maradt, amelyet a bajnoknak a közönség előtt el is kellett fogyasztania, hogy bizonyítsa a küzdelem tisztaságát. Nyereménye a tojáskocogtató vándorserleg volt. 

Deszk 2022.04.24. tojásfestés és tojáskocogtatás az ortodox húsvét alkalmából. Fotó: Kuklis István 
Forrás: Kuklis István

Különböző filozófiák vannak, hogy mivel kell etetni a tyúkokat vagy meddig kell főzni a tojásokat, hogy minél jobban bírják a kocogtatást. A vajdasági Mokrinban évente tojáskocogtató világbajnokságot rendeznek, ott például már röntgen alatt is vizsgálták a tojásban rejtező légbuborékot, amelynek elhelyezkedése nagyban befolyásolja az esélyeket – részletezte Brczán Krisztifor.  

A délután során a résztvevők a kézműves foglalkozásokon különböző tojásfestési technikákkal ismerkedhettek, valamint egy tradicionális szerb süteményt, gibanicát is süthettek, amely réteslapból csiga formába tekert, sajttal és juhtúróval töltött, zsírban sütött előétel. 

Mindemellett a tojás szépségversenyen a legszebben díszített hímes tojás alkotóját is díjazták, továbbá kiállítás nyílt Fetter Ferencné Aranykoszorús Népművészet Mestere, Király Zsiga- és Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész alkotásaiból a központban. A kollekció darabjain valamennyi tojásdíszítési technika fellelhető és további érdekessége, hogy liba-, kacsa, gyöngyös- és strucctojás is alapanyagul szolgált az alkotó számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!