Megszólaltak a helyiek

2022.04.05. 12:41

Öt életet követelt a mindszenti vonatszerencsétlenség

A vonat 100 métert siklott, utána az árokba fordult, a mozdonyvezetővel és jegyvizsgálóval együtt 14 ültek rajta.

Kovács Erika

A tragédia Mindszent Hódmezővásárhely felőli oldalában történt. Öten veszették életüket, sokan megsérültek. Fotó: Katasztrófavédelem

Öten haltak meg kedden reggel, Mindszent déli határában, a Dózsa telep felé vezető vasúti átjáróban, ahol a piros jelzés ellenére a sínekre hajtott egy utasokat szállító kisteherautó és összeütközött a vonattal. Az ütközés olyan erős volt, hogy a vonat kisiklott, és jó 100 méterre a vasúti átjárótól beleborult a mély árokba. A B-zmot típusú motorvonat majdnem merőlegesen áll a sínekre.

A baleset nem sokkal 7 óra előtt történt. Egy kisteherautó a Déli utcai vasúti átjáróban ütközött össze a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhely felé tartó vonattal. Az elsődleges információk alapján több mint 10-en megsérültek, öten a helyszínen vesztették életüket – mondta Balázs Csaba rendőr főhadnagy, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensre.

 

A fénysorompó piros volt

 

A jelzés után több mint 20 tűzoltót riasztottunk a helyszínre, akik azonnal megkezdték a mentést. A motorvonatból 8 embert segítettek ki biztonságban, illetve a kisteherautóból 5 ember holttestét emelték ki – tudtuk meg Molnár Krisztinától, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjétől.

A Dózsa telepen, néhány méterre a baleset helyszínétől egy férfi és a családja hallotta a hatalmas csattanást.

Ez a 6.53-as vonat volt, minden reggel halljuk, amikor elmegy, hiszen közel lakunk a vasúti átjáróhoz – idézte fel. Először azt hitték, hogy a kerítésükbe csapódott egy autó.

Kiszaladtunk, körbe néztünk, de ép volt a kerítés. A következő pillanatban már láttuk, hogy tolatnak vissza a vasúti átjáróból az autósok. Perceken belül jöttek a mentők, a tűzoltók, és a mentőhelikopter is. Beszéltünk egy szemtanúval, egy hölggyel, aki mindennap ilyentájt megy a buszhoz, és ő azt látta, hogy az autó a fénysorompó piros jelzésén ment át, nem is lassított.

A Dózsa telepieket nagyon megrázták a történtek. Jó néhány éve is történt az átjáróban baleset, ez diszkóbaleset, fiatalok haltak meg.

 

Dolgozni indultak, soha nem érnek haza

 

A Citroën Jamper típusú kisteherautóban hét férfi ült, a Dózsa telepiek elmondása szerint építőipari munkások, akik dolgozni indultak. A sofőr valamiért nem vette figyelembe a fénysorompó piros jelzését és nekihajtott a Vásárhely felé tartó „Piroska” vonatnak. Úgy látták, a mentők mellett a helyi ügyelet és a helyi önkéntes tűzoltók értek először a helyszínre.

 

A telepen élőktől megtudtuk, négyen azonnal meghaltak, az ötödik férfiért még küzdöttek a mentősök, de őt sem tudták megmenteni. A hatodik utas súlyos koponyasérülést szenvedett, a hetedik személy pedig a saját lábán szállt ki a járműből, fel-alá járkált, látszott rajta, hogy sokkos állapotban van, fogalma sem volt, hogy mi történt. A Dózsa telepiek úgy tudják, a legidősebb áldozat 1968-as születésű, akinek a két fia is az autóban volt, az egyik meghalt, a másik túlélte a balesetet, mindketten 1990-1995 közötti születésűek lehetnek. A többi áldozat és a súlyos sérült is fiatal, vagy középkorú.

 

A lakók látták, ahogy a vonat vészkijáratán mentik ki az utasokat, akik szemében leírhatatlan rémület és pánik látszott, sokkot kaptak. Többen azonnal telefonáltak a hozzátartozóiknak.

További részletek az alábbi cikkekben:

Munkásokat szállított a kisteherautó, ami vonattal ütközött Mindszentnél– Fotók a helyszínről

Sajtótájékoztatót tartott a MÁV a halálos vonatbalesetről

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!