Egyetemi vállalkozói együttműködések határok nélkül

2022.04.05. 15:20

Újvidék–Szeged kapcsolat

Felsőoktatási szakemberek, valamint ismert cégek, így a Fornetti és a Pick Szeged Zrt. tapasztalatairól is szó volt a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az Újvidéki Egyetem Technológiai Kar közös projektjének zárókonferenciáján Szegeden. Elhangzott, olyan vállalkozásokra van szükség, ahol nagy a hozzáadott érték.

K. A.

Nemzetközi zárókonferencia a kamarában. Fotó: Karnok Csaba

A konferencián kiemelt szerepet kaptak a a felsőoktatási intézmények és a vállalkozások közötti együttműködési lehetőségek, ezekről Kőkuti Attila, a kamara elnöke házigazdaként beszélt. Hangsúlyozta, olyan vállalkozásokra van szükség, ahol nagy a hozzáadott érték, ez pedig nem megy diplomások nélkül.

 

Méltatta a programot felszólalásában Boško Vučurević, a Vajdasági Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, hangsúlyozva az eredményes együttműködést, és a helyben aktív vállalkozások sikeres együttműködését a felsőoktatási intézményekkel. 

Fotó: Karnok Csaba

Szabó Gábor, az SZTE kuratóriumának elnöke, az ELI-ALPS ügyvezetője arról beszélt, hogy az USA-ban a diplomás hallgatók 20 százaléka olyan vállalkozásban szeretne dolgozni, amit ő alapított. Európába és Magyarországon ez az arány csupán néhány százalék. Van tehát hova fejlődnünk. Ő is felfutónak látja az Újvidéki Egyetem és az SZTE együttműködését. 

 

Nem szabad nézni a határokat, sem az egyetemeknek, sem a vállalkozásoknak – hangsúlyozta, köszönve a program szervezőinek a munkát.

 

Biljana Pajin, az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának dékánja részletesebben is beszélt a határok nélküli vállalkozások fontosságáról és arról, hogyan tudnak ebben segíteni. Dicsérte együttműködésüket az SZTE-vel. Ezt megerősítette Bíró István, a szegedi mérnöki kar dékánja is, aki egyebek között beszélt arról, hogy milyen képzések indítását tervezi a közeli jövőben.

 

Az eseményen olyan úgynevezett jógyakorlatok is bemutatkoztak, amelyek már működő vállalati és tudományos együttműködéseken alapulva hoztak üzleti eredményeket. Így szó volt az SZTE és a Pick Szeged Zrt. közös kutatásfejlesztési projektjéről, valamint a nemzetközi színtéren is sikeres Fornetti Kft.-ről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!