Megyei díjat nyert a szentesi gimnazista kisfilmje

2022.05.12. 16:45

A bántalmazás ellen emelt szót a tinilány

Lengyel Viven nyerte meg a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából kiírt filmkészítő pályázatot. A szentesi gimnazista kisfilmjében az online térben elkövetett bántalmazást mutatja be az áldozat érzésein keresztül, és arra is felhívja a figyelmet, hogy senki ne féljen segítséget kérni online zaklatás esetén.

Majzik Attila

A diáklány az iskolájában vehette át az ajándékokat. Fotók: Majzik Attila

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából „Lehetek én is! lehetsz te is… áldozat!” mottóval hirdetett filmkészítő pályázatot. 

A felhívás célja az volt, hogy a tizenévesek megmutathassák, mit gondolnak az őket is érintő online bántalmazásról, hogyan látják az áldozattá és bántalmazóvá válást, a megelőzés lehetőségeit, illetve mit gondolnak az áldozattá válást követően szükséges segítségnyújtásról.

Vivien egy nagyon fontos témában készített egy érzékeny és szép anyagot az áldozattá válás, az online bántalmazás témakörében. Kimagasló minőségű munka született, nagyon pontosan fogalmazza meg, mi történik, miközben megoldást és kiutat is mutat – fogalmaztak a díj átadóján a rendőrség képviselői.

Mint Tóth Tamás, a gimnázium igazgatója hozzátette, Vivien sikere egy jó példa és ösztönzés is a diáktársainak, hogy érdemes dolgozni és elmondani, mit gondolnak erről a témáról.

A filmemben azt jelenítettem meg, hogy miként válhatunk áldozattá. Akárkivel, bármikor megtörténhet az, hogy kéretlenül jelöli be valaki a közösségi médiában, vagy feltörik a fiókját. Azért tartom fontosnak ezt a témát, mert ez szerintem nagyon sok emberrel előfordulhat úgy, hogy nem beszélnek róla. Pedig baj, ha egy ilyen fontos témát elhallgatunk, mert erről igenis kell kommunikálni – szögezte le Lengyel Vivien, a Horváth Mihály Gimnázium 15 esztendős tanulója.

A középiskolás diáklány alkotása a fiatalok által az online térben elkövetett bántalmazás tipikus szakaszait mutatja be az áldozat érzésein keresztül. A kisfilm végén pedig a történetet mesélő felhívja a figyelmet arra, hogy senki ne féljen segítséget kérni online zaklatás esetén sem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!