Az a legfontosabb, hogy a hozzátartozóikat biztonságban tudhatják

2022.05.22. 10:00

A futball hozta őket össze Balástyán

Egyetlen háború sem lehet jó – ezt hangsúlyozta a megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Balástya két kárpátaljai származású játékosa, Mondics Róbert és Slobodyan Alex. Mindketten évek óta már itt élnek, előbbi rendőrként, utóbbi autószerelőként dolgozik Kisteleken.

Becsei Dávid

Slobodyan Alex eredetileg kapus, de egyre több szerepet kap Kiss Máté edzőtől a mezőnyben is. Fotók: Karnok Csaba

A 21 éves Slobodyan Alex 2020 tavasza óta futballozik Balástyán, ráadásul kapusként gyakran mezőnyjátékosként. Vele egy­­szerre érkezett a csapathoz a 22 esztendős Mondics Róbert is. Mindketten megszerették a klubot és az azt körülvevő miliőt, Robi viszont civil foglalkozása miatt nehezebben tudja összeegyeztetni a munkával az edzéseket, illetve a meccsidőpontokat. 

A kezdetek 

Alapvetően Szegedre érkeztem tanulni, de már korábban is futballoztam Magyarországon. A nevelőegyesületem a Tarpa, amely a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei határtól nagyjából negyven kilométerre található. Gyulán, a Grosics Akadémián pallérozódtam tovább labdarúgóként, mi­­után pedig kiöregedtem, Szegeden kezdtem el a rendészeti gimnáziumot, és rendőrként dolgozom azóta is. Ami pedig a balástyai pályafutásomat illeti, egy kedves ismerősöm és egyben korábbi edzőm révén kerültem ide – beszélt a futballhoz és Balástyához fűződő viszonyáról Mondics. 

Alex édesapja 23 évesen költözött Szegedre Ukrajna szívéből, mintegy 5-600 kilométerre a határtól. Nem sokkal később a nagymama is követte ide, majd alapítottak a városban egy vállalkozást. 

Anyukámat apu már Szegeden ismerte meg, én itt is születtem. Gyerekkoromat kint éltem, de iskolába Magyarországon jártam. A futballal általános iskolában ismerkedtem meg, az UTC-ben kezdtem el focizni, majd én is egy ismerős ajánlása miatt kerültem Balástyára. A családom egyik fele Magyarországon, a másik Ukrajnában él. A nagybácsikám, kereszttesóm, nagyszüleim Lembergtől kétszáz kilométerre élnek, de vannak unokatestvéreim Oroszországban is – mutatta be családját Slobodyan. 

SMS a pincéből 

Elárulta, jelenleg mindenki Ki­jevtől legalább ötszáz kilométerre tartózkodik, érintette őket a háború. Volt olyan, hogy mama a pincéből küldött SMS-t, hogy minden rendben van, ne aggódjanak érte. A nagybácsi és a kereszt­testvére kapott katonai behívót is, csatlakoztak a haderőhöz, de olyan sokan voltak, hogy utóbbit elküldték, előbbi viszont polgárőrként éjjel járja az utcákat, mert 22 órától kijárási tilalom van érvényben. 

Rendkívül szigorúan veszik a kijárási tilalmat a mai napig. Erre jó példa, hogy nagymamám itt járt nálunk, majd amikor visszament, a vonatállomáson kellett éjszakáznia, és csak hajnali öt órakor hagyhatta azt el, amikor lejárt a tilalom – jegyezte meg Alex. 

Mondics Róbert nővére és pár­ja Kárpátalján élnek, a határtól tíz kilométerre, egy teljesen magyarlakta településen. Elmondása szerint ott a háború borzalmait nem kellett átélniük az embereknek szerencsére, de a gazdasági nehézségek már ott is jelentkeztek. A kárpátaljai lakosokra a hadkötelezettség ugyanúgy vonatkozik, mint egész Ukrajnára, de a legtöbb embert nincs hely címszóval haza is küldik. 

A rendőrként dolgozó Mondics Róbert a gyulai Grosics Akadémia utánpótlásában is megfordult korábban.

Vissza kellett fordulniuk 

Amikor megindultak a bombázások 2022. február 24-én, mindenki megijedt Kárpátalján is. Rengetegen megindultak a szomszédos országokba, köztük Alex nagybáty­­ja is. Őt azonban a határon feleségével visszafordították, ugyanis 18–60 év közötti hadköteles férfiak nem hagyhatták el az országot. Bár a nagymamát is szerették volna biztonságban tudni, ő akkor nem hagyta el az otthonát. Napjainkban Kijevet már nem támadják az oroszok, emiatt a közeli falucskában élő nagyszülők is nyugodtabbak, a harcok távolodnak tőlük. 

A beszélgetés viszont ezen a ponton eljutott a legfontosabb kijelentésig. Egyetlen háború sem jó, ilyen szörnyűségekre nem vetemedhet senki. Mondics Ró­­bert ugyanakkor hangsúlyozta, számára az ad megnyugvást, hogy a Kárpátalján élő hozzátartozói biztonságban vannak. Bár néhány nappal korábban a semleges területnek számító Volócot is rakétatámadás érte. 

Nehéz tájékozódni 

Igyekszem több helyről tájékozódni, a magyar mellett ukrán és orosz hírportálokat is olvasok, illetve amióta a Telekom felvette a kínálatába az ukrán televíziós csatornákat, ezeknek a műsorai­ba is belenézek. Nehéz ebben a helyzetben tájékozódni hitelesen, éppen ezért kell több helyről összeszedni az információkat – tette hozzá Alex. 

Mielőtt még a futóedzésbe be nem csatlakoztak, természetesen a kiválóan alakuló balástyai futballidényről és célokról is szót ejtettek a fiatalok. 

Cél a feljutás 

A tavalyi idényünket is jól zártuk, hiszen a harmadik helyen végeztünk. A 2021–2022-es szezonban picit nehezebben rajtoltunk, majd kitűztük célul, hogy fel szeretnénk jutni. Szerencsére úgy állunk, hogy erre minden esélyünk meg is lehet, ezért dolgozunk minden edzésen, hogy sikeresen zárjunk – mondta Alex és Róbert. 

Három fordulóval a megyei II. osztályú labdarúgó-bajnokság vége előtt a második helyen állnak 52 ponttal. A listavezető FK 1899 Szeged-SZEOL 58, míg az őket követően sándorfalviak 46, a csengeleiek 45 pontot gyűjtöttek eddig. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!