Tiszasziget

2022.05.22. 16:35

A gazdakörösök és a polgármester is takarította a romokat - Galéria

Újabb mérföldkőhöz érkezett a tiszaszigeti Johan család története. Ők azok, akiknek mindenük odaveszett, amikor porig égett a házuk. Szombaton sokak segítségével eltakarították a telekről a romokat, ráadásul rövidesen beköltözhetnek ideiglenes otthonukba is.

Suki Zoltán

Neki lehetett látni a romeltakarításnak a leégett ház helyén. Fotó: Kuklis István

Már szombat reggel 8 órakor nagy volt a sürgés-forgás Tiszaszigeten a Fűzfa utcában, ahol korábban a Johan család könnyűszerkezetes fa családi háza állt.

Johan Zsuzsanna azt mondta lapunknak, hogy most tudnak nekiállni a romeltakarításnak, mert amíg a tűzvizsgálat tartott, ezt nem tehették meg. Külön eljárás egyébként nem indult az ügyben, a katasztrófavédelemnek ezt csak bizonyos esetekben muszáj, például ha megsérül, vagy meghal valaki. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy itt ilyen nem történt. Viszont a helyzethez képest jól haladnak a család dolgai.

– Rengeteg adomány érkezett, pénzbeli is, de sok ruhát, műszaki cikket és bútort is kaptunk – mondta még a fiatal nő.

Hozzátette, hogy ezekkel az adományokkal „el is tudnak indulni”. Most még a barátaiknál laknak, de a jövő héten be tudnak költözni egy kis lakásba, amit addig használhatnak, amíg az új otthonuk fel nem épül. Ezt már rendbe tették, és a napokban be is rendezik.

Adományból pedig tényleg bőven akadt. Egy szegedi orvos a belvárosi lakása bútorait ajánlotta fel, a Szeplast a jövendő házba nyílászárókat ad, a székesfehérvári Philipstől kapnak háztartási kisgépeket, a megyebeli gazdák rengeteg szénát ajánlottak fel az öt lónak, az állatbarátok a kutyáknak felszerelést, ágyat, szívférgesség elleni gyógyszert, tápot. A helyi Coop boltban pedig 200 ezer forintos keretet kaptak vásárlásra.

Johanék egyébként szeretnének ugyanezen a telken felépíteni egy új házat, amire minden esélyük megvan.

Most meg kell néznünk, hogy az alap sérült-e vagy nem, elbír-e egy új házat. És a tervező is megvan. A férjem egyébként már elkezdett dolgozni, az itteni általános iskolában tanít, én viszont még a ház ügyeit intézem, számtalan dolgot kell egyeztetni például a biztosítóval – mondta Johan Zsuzsanna.

A mostani romeltakarításban a tiszaszigeti gazdakör és a Ferenczi Ferenc polgármester is segített. Kiss István, a gazdakör vezetője azt mondta, hogy 20-22 ember biztos megy segíteni nekik a takarításban. Amit tehetnek, megtesznek, ráadásul most kemény fizikai munkára van szükség. A romokat gyakorlatilag még szombaton sikerült eltüntetni, úgyhogy Johanék ismét egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy új otthonuk legyen.

A könnyűszerkezetes faház húsz perc alatt égett porig a hónap elején, csak kormos, elszenesedett gerendák maradtak az épületből. Johan Zsuzsanna édesanyja egyedül volt otthon, amikor felcsaptak a lángok, de szerencsére nem esett baja. A család Somogy megyéből érkezett. Nincs itt rokonságuk, de a falu ennek ellenére azonnal összefogott. Ha minden igaz, a karácsonyt már az új otthonukban tölthetik Johanék. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!