Lehet próbavásárlás is

2022.05.08. 17:30

A használtautó-kereskedéseket vizsgálja a hatóság

Tavasztól szeptemberig vizsgálja a fogyasztóvédelmi rendelkezések betartását a használtautó-kereskedésekben a szakhatóság. Az ellenőrzések a fogyasztói panaszokban is jelzett problémák feltérképezését szolgálják, a tájékoztatási kötelezettségek megfelelő teljesülését kérik számon.

K. A.

Nem mindegy, hogyan vásárolunk használt autót. Illusztráció: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

Tavaly országszerte közel kétszáz használtautó-kereskedést ellenőrzött és a vállalkozások felénél tapasztalt jogsértést a fogyasztóvédelem. A leggyakrabban a vásárlók könyvét nem találták, a termékek és szolgáltatások árainak feltüntetésében tártak fel hiányosságokat. Visszatérő mulasztásnak bizonyult, hogy a kocsik szavatossági idejét félrevezető módon az előírtnál rövidebb időben jelölte meg a kereskedő. 
 

A használt autókra jogszabály szerint kötelezően nem jár, de egyes cégek önként vállalhatnak jótállást. A kereskedőnek azonban minden esetben legalább egy év szavatosságot kell biztosítania a gépkocsikra. 2022 elejétől alkalmazandó új szabály, hogy a korábbi fél év helyett egy teljes esztendeig a vevőnek nincs bizonyítási kötelezettsége. Ha mentesülni akar a felelősség, a javítás költségeinek viselése alól, a szavatossági időszakban a kereskedésnek kell bizonyítania, hogy a hiba a jármű átadása után keletkezett. Az egyik megyei kormányhivatal az akció részeként a hazai hatósági gyakorlatban először egy komplett gépkocsit is „próbavásárol” majd. 
 

A gyakorlatban sűrűn előfordul, hogy kereskedő telephelyén lévő használt autó a bizományos értékesítés miatt egy „civilé”, az adásvétel így két magánszemély között jön létre. Ebben az esetben az eladó szavatolja, hogy a gépkocsi a vásárláskor megfelelt az adott márkájú, típusú, korú, futásteljesítményű járművel szemben támasztható követelményeknek. Ha probléma merül fel, akkor a vevőnek kell bizonyítania, hogy az általa egy éven belül észlelt hiba, vagy annak oka már akkor is megvolt az autóban, amikor átvette. 
 

A használt autó átadás-átvételekor rendszerint rögzítik a gépkocsi állapotát, és ha bejegyzik, hogy például rossz a sebességváltó, emiatt utólag már nem emelhető kifogás. Ha magánszemély eladóval probléma esetén nem tudunk megegyezni, akkor az igényünk csak bírósági úton érvényesíthető. Kereskedőtől vásárlás esetén a vevő az egyszerűbb, gyorsabb és ingyenes békéltető testületi eljárást is választhatja egyedi ügye megoldására 
Ha használtan veszünk autót, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes megbízható helyről, a jármű előzetes bevizsgálása után és az előélet ismeretében vásárolnunk. Bár külön költséggel jár, de számos későbbi problémát, vitát megelőzhetünk, ha a kocsit független szervizben alaposan átnézetjük – mondta Keszthelyi Nikoletta. 
 

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár hozzátette, a kiszemelt autó életútjának lényeges adatait már több mint három éve nyilvános adatbázisból, díjmentesen, elektronikus úton le lehet kérdezni. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések következtében sok autó műszaki vizsgáját hamarosan meg kell újítani, ezt az eladótól célszerű elvárni. 

 

Tizenhárom százalékkal nőtt az import


Idén januártól áprilisig a DataHouse adatai szerint 45 ezer 973 import használt személyautó került hazai forgalomba Magyarországon, ami a tavalyi hasonló időszakban regisztrálthoz képest 13 százalékos növekedést jelent. Bár áprilisban az előző hónap 12 ezer 831-es értékéről 17 százalékkal esett vissza a behozott használt autók száma, ez nagy valószínűséggel nem jelez trendfordulót – értékeli a legfrissebb adatokat Halász Bertalan. A JóAutók.hu vezérigazgatója szerint az elhúzódó ukrajnai háború, a felpörgő infláció és a tartósan magas euróárfolyam a potenciális vásárlókat óvatosabbá tette. Az új autók piacának kínálati problémái miatt az igények nagyobb részét ugyanakkor továbbra is a használtak importja fogja kielégíteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!