Támogatásokból, újrahasznosított anyagokkal alakították ki a kőfal melletti pihenőhelyet

2022.05.09. 21:28

Átadták a vásárhelyi Rotary-sétányt

Több ezer tő évelőnövény, fák, padok, rovarhotelek, mű fecskefészkek, információs táblák láthatók a hétfőn délután átadott vásárhelyi Rotary-sétányon, amelyet a Szőnyi és a Szentkirályi utcák között, a kőfal mellett alakított ki a helyi rotarysták.

Kovács Erika

Virágok, fák, mulccsal felszórt sétány várja a pihenni vágyókat. Fotó: Kovács Erika

A sétány, a támogatóink önzetlen felajánlásából, mintegy 11,5 millió forintból készült el. Bízom benne, a helyiek jól érzik majd itt magukat. Az is célunk volt, hogy a városba látogatóknak is megmutathassuk a kőfalunkat, amelyről sokan nem tudják, hogy mi célt is szolgált – mondta Antalóczy Tibor, a Rotary Club soros vásárhelyi elnöke. 

Kiemelte, úgy alakították ki a parkot, hogy a minél kevesebb munkával legyen rendben tartható. Vízvezetéket is építettek az öntözéshez, amelyhez nem ivóvizet használnak. Az önkormányzattól ígéretet kaptak, hogy lesz egy saját kútjuk a locsoláshoz, illetve napelemes közvilágítással is ellátják majd a sétányt. 

A parkot és a sétányt Sirkó Zoltán kertészmérnök, az önkormányzat tanácsadója tervezte.

Viszonylag kicsi a park kivitelezésének ökológiai lábnyoma. Helyi komposztot, faaprítékot használtunk fel. A kis kanyarban lévő rész burkolata is helyi bontott anyagból készült – magyarázta Sirkó Zoltán. 

Fotó: 

K

A sétány mellett és a parkban évelőnövényeket ültettek, így évszakonként más arcát mutatja majd a terület. A teljesség igénye nélkül gyöngyikék, nárciszok, törpe nőszirmok, liliomok, sásfélék, zsályák, vasvirágok, őszirózsák, fűszernövények, árnyékvirágok díszítik, de rovarhoteleket, mű fecskefészkeket, madárodúkat, madáretetőket is kihelyeztek. A közeljövőben sarazógödröket is ásnak, hogy a fecskék „tatarozni” tudják a fészkeket.

A sétányt Márki-Zay Péter polgármester avatta fel, aki elismeréssel szólt arról, hogy a sétány és park támogatásokból készült el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!