Hódmezővásárhely

2022.05.21. 15:00

Augusztusban köt ki a hajó a népkerti játszótéren

Tanult a vásárhelyi önkormányzat a tavaly nyári játszótéri botrányból, amikor a kötelező felülvizsgálat után, elavultság, balesetveszélyesség, jogszabályváltozások, illetve a szükséges karbantartások hiánya miatt a 19 ellenőrzött játszótér 127 játékeleméből 108-at le kellett zárni.

Kovács Erika

A Simonyi utcai játszótéren egy ház alapján belülre kerültek a játékeszközök. Fotó: Kovács Erika

Tavaly nyáron óriási volt a vásárhelyi szülők felháborodása. Alig tudták játszótérre vinni a gyermeküket, mert jelentős részüket az említett okok miatt le kellett zárni. Márki-Zay Péter polgármester a kormányhivatalra tolta a lezárások felelősségét, holott a karbantartás maradt el. A botrányt a polgármester a hároméves, 100 milliós játszótérfejlesztési programmal próbálta csillapítani, aminek segítségével több játszótér megújult, újabb játékelemekkel gyarapodott. 

Hódmezővásárhelyen 35 játszóteret üzemeltet az önkormányzat. A 19 lezárt játszótérből három a mai napig nincs nyitva a Szél és a Bibó utcán, illetve a mártélyi üdülőterületen. A további 16 játszótér érvényes minősítéssel rendelkezik, idén 6 esett át sikeresen a kötelező felülvizsgálaton, nyolc esetében ez jövőre lesz esedékes, a szükséges felkészítéshez már hozzálátott az önkormányzat. 

Mindent megteszünk azért, hogy a játszóterek jók és biztonságosak legyenek – mondta Farkas Andrea, az önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetője. 

Vásárhely nettó 60 milliós játszótéri eszközfejlesztésének közbeszerzése lezárult, amiből különböző hintákat, mini- és mászóvárakat, rugós játékokat és egyéb játékokat vásároltak. Ezek egy részét már birtokba vették a gyerekek. A Kutasi úti játszótérre egy mozgáskorlátozotti hintát telepítenek, a népkerti játszótérre pedig az elbontott helyére egy új hajót kapnak augusztusban a kicsik. 

Az önkormányzat a játszóterek nyilvántartásához újfajta applikációt alkalmaz, az úgynevezett QTA programot. Ezen a különböző karbantartások, javítások, festések is rajta lesznek, a szülők is nyomon követhetik és ennek segítségével bejelentéseket tehetnek az esetleges rongálódásokkal kapcsolatban. A héten és a jövő héten, az ütéscsillapítás érdekében frissítik a homokot a játszótereken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!