Szegedi hírek

2022.05.28. 12:30

Bánhidy Boróka az év diákfotósa

Arany T. János

Édesapja hatására általános iskolás kora óta fotóz a szegedi gimnazista. Fotó: Kuklis István

Nem volt könnyű rávenni a szereplésre Bánhidy Borókát. Szükség volt némi rábeszélésre. Azt mondja, szívesebben van a kamera mögött, mint előtte.

Édesapja segítsége is kellett hozzá, hogy végül összejöjjön a találkozó, amelyen Borókával szenvedélyéről, a fotózásról be­­szélgettünk kicsit. A találkozó előzménye, hogy a közelmúltban a Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata pályázatot hirdetett fotó- és képzőművészeti kategóriában. 

A Dugonics Társaság Ifjúsági Tagozata 2001 óta évente meghirdeti fotó- és képzőművészeti pályázatát, amellyel lehetőséget biztosít a szegedi középiskolásoknak, hogy tehetségükkel, alkotásaikkal diák­társaik és az érdeklődő városi pol­gárok előtt bemutatkozzanak. A pályázók feladata az volt, hogy Juhász Gyula verseitől inspirálva készítsenek grafikát, fotót, festményt. Borókát ezen a pályázaton Az Év Diákfotósa elismeréssel díjazták. A DUE diákújságíró egyesület Médiahálózathoz is küldött be képeket, itt a múlt héten pénteken külön dicséretet kapott. 

Boróka tizenegyedikes a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. Édesapja, Bánhidy Zoltán, az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola pedagógusa hatására kezdett el fotózni. Azt mondja, már nem tudja pontosan, mikor kapta az első gépét. Úgy emlékszik, az általános iskola hetedik-nyolcadik osztályának környékén már biztos fotózott. 

Első képét édesapjával készítette, aki lelkes túrázó, túravezető, így nem csoda, hogy ezek a képek természetfotók voltak. Eleinte csak a természet inspirálta a képeit, de mint mondta, a kreatív portréfotózás áll közel igazán a szívéhez. 

Később is szeretne médiával foglalkozni, kommunikáció- és médiatudomány szakon folytatná tanulmányait. Édesapjával minden évben mennek túrázni, idén a Mátra a cél. Ilyenkor mindket­ten fotóznak. Ar­ra a kérdésünk­­re, hogy melyikük készít jobb ké­peket, Bo­­róka dip­lomatiku­san csak annyit mon­­dott, teljesen más el­­képzeléseik vannak a jó képről. 
 

A természetfotózás és a kreatív portréfotózás áll igazán közel Boróka szívéhez. 
Fotók: Bánhidy Boróka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!