Vezető hírek

2022.05.07. 11:00

Bővült hazánkban a kiskereskedelem

Munkatársunktól

Egy éve nő a forgalom az üzletekben. Fotó: KALLUS GYÖRGY/MW

A járványhelyzet okozta visszaesés után tavaly tavasz óta jellemző az erős növekedési trend az ágazatban. A Központi Statisztikai Hivatal friss gyorsjelentésének adataiból kitűnik, hogy a tartós fogyasztási cikkek kö­­zel 30 százalékos növekedést mutató értékesítése húzta a leginkább a szektor teljesítményét. Az összesen 16 százalékos bővüléshez 9 százalékponttal járult hozzá a nem élelmiszer kiskereskedelem. Az eladások volumene a textil-, ruházati és cipőboltokban négyszeresére, a használtcikk-üzletekben há­­romszorosára emelkedett 2021 márciusához képest. 

A háztartások többletbevételei érezhetően élénkítik, míg az ukrajnai háború egyelőre nem fogja vissza a kiskereskedelmi forgalmat. Részben az alacsony bázis miatt is, de legalább ennyire a üzemanyagárstop ha­­tására a tavalyi szint másfélszereséért tankoltunk a hazai kutakon márciusban. 

Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, a foglalkoztatottak száma tartósan a 4,7 milliós csúcs körül alakul, közel tíz éve töretlenül nőnek a reálkeresetek, a háztartások több pénzből gazdálkodhattak 2022 elején. Az első negyedévben 2021 azonos időszakához viszonyítva több mint tíz százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom – idén 5-6 százalékos ütemben erősödhet a fogyasztás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!