A tó teljesen körbejárható lesz

2022.05.14. 20:30

Fotókon a sokszínű Nagyszéksós

A Duna–Tisza közén fellelhető értékes szikes jellegű élőhelyek egyike a mórahalmi Nagyszéksós-tó.

A. T. J.

Nagyszéksós-tó élővilága. Képen: Gólyatöcs Fotó: Török János

Fotó: Török János

Ezek a tavak összegyűjtik a semlyékes vonulatok vizét, és élőhelyül, táplálkozóhelyül szolgálnak a térség fészkelő és vonuló madarai számára. A tó és környéke 1,7 milliárd forintos támogatásból újul meg: új kilátókkal és egy komplett látogatóközponttal bővítik a területet, a tó teljesen körbejárható lesz. A munkálatok már elkezdődtek. 
 

A mórahalmi Nagyszéksós-tó Szegedtől 20 kilométerre található, a mintegy 100 hektáros terület a több mint 2000 hektár kiterjedésű Körös-éri Tájvédelmi Körzet része. Az eredetileg szikes tavat a múlt század második felétől halastóként hasznosították. A vízszint folyamatos csökkenése, a terület kiszáradása miatt azonban felhagytak a tó gazdasági hasznosításával, a 20. század végére pedig szinte teljesen benőtte a nád a nyílt vízfelületet. 
 

A mórahalmi önkormányzat és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 2008-ban egy Európai Unió által finanszírozott rekonstrukciós munkába fogott a területen: bivalyokat telepített a benádasodott tómederbe. Ezzel létrejött a Dél-Alföld első bivalyrezervátuma. A tómeder nagy részét újra nyílt vízfelület borítja, a tavat övező füves terület legeltetése pedig újra alkalmas költőhelyet biztosít a klasszikus szikes tavi fészkelő madárfajoknak. Ennek köszönhetően újra fészkelni kezdett a területen a gólyatöcs és a gulipán. 
 

Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportjának titkára azt mondta, a Nagyszéksós-tóhoz hasonló területeknek fontos szerepük van abban, hogy ezek a madarak megtalálják a költési és táplálkozási lehetőségeket. 
Gólyatöcsből több mint száz párat is el szokott érni a költőállomány, és minden évben van 15-20 pár gulipán, ami jelentős szám – tette hozzá a szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!