Szegedi hírek

2022.05.06. 14:00

Hatalmas nyereséggel zárt az IKV

Több mint százmilliós nyereséggel zárta 2021-et a szegedi ingatlankezelő cég. Az IKV megsokszorozta az előző évek profitját a cég körüli folyamatos botrányok ellenére is.

Suki Zoltán

Jó éve volt tavaly az IKV-nek. Archív Fotó: Frank Yvette

Nem fogott ki a koronavírus-járvány a száz százalékban városi tulajdonú ingatlankezelő cégen. Az IKV a tavalyi évet 101 millió 430 ezer forintos nyereséggel zárta – derül ki abból az előterjesztésből, amit Kovács Tamás gazdasági alpolgármester visz be a pénteki közgyűlés elé. 

A cég tavalyi nettó árbevétele csaknem 2 milliárd 884 millió forint lett, ami több a tervezettnél, viszont majdnem 243 millió forinttal kevesebb a járvány előtti, 2019-es évinél. Az IKV egyik legnagyobb bevételi forrása a lakások bérbeadása. Ebből 1 milliárd 232 millió forint folyt be tavaly. A bérbe adott helyiségek 1 milliárd 216 millió forintot hoztak összesen. Ha máson nem is nagyon, itt azért megérezte a cég a koronavírus-járványt. A tevékenység árbevétele a bérleti díj kedvezmények és a díj elengedésének hatására majdnem 171 millió forinttal maradt el a 2019-es összegtől. 

A dokumentumból az is ki­derül, hogy az IKV 3463 lakást és 1659 nem lakáscélú ingatlant gondoz. 

Voltak a cégnek egyéb bevételei is, körülbelül 46 millió forintnyi. Ez egyebek mellett abból adódott, hogy eladtak egy értékes Szabadság téri ingatlant. 
Bérekre és más „személyi jellegű” ráfordításokra 1 milliárd 150 millió forintot költöttek. A minimálbért és a garantált bérminimumot is megemelték, mert kötelező volt. 2021. június 1-től pedig még jött egy 4 százalékos béremelés a cégnél. Az IKV-nál 264 ember dolgozik, közmunkásokat nem foglalkoztattak tavaly. 

2021-re 23 millió forint beruházást terveztek, de ebből csak 7 millió 600 ezer forintot költöttel el irodai berendezésekre, kisgépekre és például számítástechnikai eszközökre. 

Van az IKV-nek 383 millió 560 ezer forint követelése is. Ezek 365 napon túli hátralékok, például a nem fizető bérlőktől. Az ingatlankezelő cég körül egyébként sokak szerint nincs minden rendben. A bérlők jog­­talan pénzbeszedésekről beszélnek, a nyílászárók botrányos cseréjéről pedig korábban a Délmagyarország is írt. 

Akkor azt írtuk, hogy négyszázezer forintért szereltetett be egy bejárati ajtót az egyik Honvéd téri önkormányzati lakásba az IKV. Ezt piaci alapon 25-30 ezer forintért csinálják meg a szakemberek. Az önkormányzati cég erre az egyetlen ajtóra elköltött csaknem 630 ezer forintot, de nem ez az egyetlen kirívó eset a nyílászárócsere-programban. Kiderült, hogy van olyan vállalkozás, amely körülbelül annyiért adna el egyetlen aj­­tót, mint amennyiért az IKV vásárolta a 67 nyílászáró darabját, úgy, hogy a városi cég 40 százalékos kedvezményt is kapott, mert sokat vásárolt. De a fideszes képviselő, Chovanecz Kata szerint szembetűnőbb maga a beszerelés költsége. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!