Segít a százéves Füvészkert – más a klímája a balkonnak, mint a kertnek

2022.05.22. 07:00

Hogyan válasszunk egynyári virágot?

A fagyosszentek javán már túlvagyunk, nincs mitől félni, telepíthetjük az egynyári virágokat. A Szegedi Egyetemi Füvészkert szakemberei idén jó tanácsokkal segítették a kertészkedőket, és javaslatokat is kaptunk, mit érdemes ültetni a kertbe, balkonra, ami egész nyáron díszít.

Farkas Judit

A petúnia szabad földben és erkélyen nevelve is virágözönt tud produkálni, napon és félárnyékban is. Ha a fejlődés lelassul, vissza kell vágni. Fotó: Czinege Melinda

Úgy tűnik, a fagyosszentek sem hoznak komolyabb lehűlést – Szervácot, Pongrácot, Bonifácot megúsztuk, már csak a 25-ei Orbán-nap van hátra. Éjszaka is tíz fok fölött volt a hőmérséklet az utóbbi napokban, mintha nyár lenne. Az egynyári virágzó növények bátran kiültethetőek, már nemigen várható, hogy károsítja azokat a hideg időjárás. 

Az idén századik születésnapját ünneplő Szegedi Egyetemi Füvészkert nem csak örökbefogadásra ajánlott növényeket, hanem a lakosság kert­­jei­be is. Jó tanácsokkal is segítenek a kertészkedőknek, hogy minél szebben pompázzanak a balkonok, virágoskertek. Ha ezeket megfogadjuk, szép, egészséges növényeket nevelhetünk. 

Napfény, de mennyi? 

Azt mi magunk is tapasztaltuk sokéves kertészkedés során, hogy a legtöbb egynyári virág szereti a napfényt, de azért nem feltétlenül a tűző napot. Mielőtt bármilyen növényt is kiválasztunk, gondoljunk arra is, hová szeretnénk elültetni! Rendben, hogy fényigényes, de bírni fogja a hetedik emeleti forró erkélyen is, hogy folyamatosan tűz rá a nyári nap? Tud megfelelően fejlődni részleges árnyékban is? A Füvészkert „kisoko­­sa” arra is rámutatott: a balkon mikroklímája lényegesen eltérő. Azokat a növényeket, amelyek a kertben napos területen is szépen fejlődnek, megviselheti az erkély az erős napsugárzás és a falakról visszaverődő hő miatt. Ha déli fekvésű balkont tervezünk virágokkal betelepíteni, kifejezetten napos helyet igénylő egynyári növény a megoldás – vagy nem egynyári, de mediterrán. 

A fukszia, más néven Krisztus vércseppje valószerűtlen formájú virágaival díszít. A félárnyékot, árnyékot kedveli, kitartóak megpróbálhatják átteleltetni. Fotó: Ádám János

Mennyi vizet inna? 

Bírja például a sokadik emeletet kollégánknál a kristályvirág, ami át is telel, a botanikus kert szakemberei a tölcsérjázmint, a murvafürtöt, a záporvirágot, a sivatagi szekfűt ajánlották, mint olyan növényeket, amik egyenesen jól tűrik a napsugárzást. 

Azért is fontos, szabad földbe vagy balkonnövénynek szánjuk-e a virágot, mert nem mindegyik fejlődik szépen virágládában, cserépben. Ha megtetszik valami a kertészetben, nézzünk utána, van-e számára megfelelő helyünk: azért felesleges hazavinni egy ígéretes virágot, hogy végignézzük, ahogy kiszenved. A gyakorló kertészek már azt is megtanulták több növény elvesztése árán: a vízigény is fontos szempont, amikor betelepítjük a kertet, balkonládát. Nem jó, ha az egyik növény sok, a másik kevesebb vizet igényel, mert előbb-utóbb az egyik kénytelen lesz feladni. 

Leszakad a gyökér 

A Szegedi Füvészkert szakértői egy másik „csapdára” hívták fel a figyelmet: nem mindig az a legegészségesebb növény, amin a legtöbb virág van. Ne a virágpompa alapján válasszuk ki, melyiket visszük haza: nézzük meg, mennyire erőteljes maga a növény, és milyen állapotban van a földlabda! 

Ha a növény nem gyökeresedett be megfelelően, átültetéskor széteshet a földlabda, és a földdel együtt leszakad a gyökérzet egy része is. Ez nagy stresszt okoz a növénynek, legyengíti, és így a kórokozók is nagyobb kárt tudnak benne tenni. A megvásárolt növényeket minél hamarabb érdemes végleges helyükre telepíteni, a balkon virágföldkeverék mellett ültetéshez megfelel az általános virágföld is. Ez elsősorban a cserepes, dézsás, virágládás növényekre vonatkozik, ahogy az is, hogy ezeknél a virágoknál nagyon fontos a tápanyag utánpótlása. 

A záporvirág a tűző napot is szereti, jó választás déli fekvésű balkonra és kertbe egyaránt. Fotó: dreamstime

Tápot a balkonra 

A Füvészkert honlapján is megjelentette a jó tanácsokat, és ott is hangsúlyozták: még a legjobb virágföldkeverék is legfeljebb egy hónapra elegendő tápanyagot tud nyújtani a növényeinknek. Nem csak a gyökerek szívják fel a tápanyagokat, hanem az öntözésnél ki is mosódik a virágföldből azok egy része. Az egynyári növények márpedig a szakértők szerint kifejezetten tápanyag­igényesek: a növekedéshez nitrogénre, a virágzáshoz pedig foszforra és káliumra van szükségük. 

Minden virághoz felesleges külön tápoldatot beszerezni, van költséghatékonyabb megoldás is. Elég, ha tartunk egy általánosat a levéldísznövényekhez és egy virágzásfokozót, ami megfelel minden virágzó növényhez. 

Időnként vágni kell 

Ahhoz, hogy növényeink szépen virágozzanak, a legtöbbről érdemes eltávolítani az elnyílott virágokat. Ezzel ugyanis újravirágzásra serkentjük a növényt: mi magunk is úgy tapasztaltuk, beválik a praktika. Logikus, hiszen ha belegondolunk, a növény magot igyekszik érlelni, hogy azt elszórva szaporodhasson. 

Ha levágjuk az elnyílt virágot, mag nem fejlődik: újabb virágot kell hozni a nagy cél érdekében. A Szegedi Egyetemi Füvészkert javaslatai között a petúniát hozták fel példának. Amikor nyáron egyre kevesebb virágot nevel, és megjelenik rajta esetlegesen a lisztharmat is, vissza kell vágni 10-15 centiméteresre. Tápoldatozzuk hetente kétszer, és várhatjuk az újravirágzást két-három héten belül. 

Növények napra, félárnyékba

A Szegedi Egyetemi Füvészkert összeállítása bemutat néhány, jórészt egynyári növényt, amit érdemes ültetni, mert egész nyáron át virágzik, vagy díszít leveleivel. Szerepel a javaslatok között a petúnia mellett a záporvirág, a kukacvirágként is ismert porzsinrózsa, a lobélia, a fukszia – más néven Krisztus vércseppje –, a balkonaranya, a pistike, a vinca, a bakopa, a büdöske vagy bársonyvirág, a begónia, a mézvirág és a verbéna, a sétányrózsa. Levelével díszít a szúnyogriasztónak is hívott plectranthus, a futónövény dichondra – de ahogy a szegedi köztéri kertekben is láthatjuk nyaranta, az édesburgonya is alkalmas erre a célra. Át is teleltethető a javasolt növények között a tölcsérjázmin és a gumós begónia, nekünk egy alkalommal a petúniát is sikerült. Rákerült a listára a kerek repkény is, ami évelő – gyorsan terjed a kertben legyökerező indáival. Földi borostyánnak is nevezik. Érdemes ellátogatni a botanikus kert honlapjára, ahol e növények jellemzését is megtalálják az érdeklődők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!