Kevesebb mézet gyűjtenek a legyengült méhcsaládok

2022.05.24. 10:30

Jó az akác és a repce hozama

Országos jelenség, hogy rossz állapotban teleltek át a méh­családok, sokuk elpusztult, főleg a korai februári átmeneti felmelegedésben. Az akácról és repcéről a méhészek a tavalyinál jóval kisebb állománnyal gyűjtöttek.

T. Sz.

Bár tavaly ősszel nem látszott a méhcsaládok gyengesége, sokuk nem tudott áttelelni. ARCHÍV FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Török János

Már a tavalyi év sem sikerült túl jól a méhészeti ágazatnak, ráadásul az idei szezon is vesz­­teséggel indult. Sokaknál jelentősen csökkent az állomány, a dél-alföldi régióban különösen rossznak tűnik a helyzet. Mint azt lapunknak Németh Attila hódmezővásárhelyi méhész elmondta: nem mindenhol csökkent az állomány, nagy eltérések mutatkoznak még azonos területen dolgozó méhészeknél is. De a jelenség országos szintű, tudható, hogy a tavalyi vándorló állományok közül néhol teljes a pusztulás.

Németh Attila sze­­rint, bár tavaly ősszel nem látszott a családok gyengesége, sokuk nem tudott áttelelni. Az okok egyelőre csak sejthetőek, a legvalószínűbb, hogy a tavalyi nagy szárazság miatt az őszi virágporok rossz minőségűek voltak, értékük a megszokott alatt maradt. Ha a telelő állomány gyenge minőségű táplálékhoz jut, erőtlenebben indulnak neki a hideg hónapoknak. 

A februári korai felmelegedésben ráadásul – a tavalyihoz hasonlóan – megint korábban kijöttek a kaptárból. Majd ahogy ismét lehűlt a hőmérséklet, visszaálltak telelő fürtbe, az azon kívül rekedt fiasítás pedig elpusztult. Az eleve gyengébb méhállományt tehát tovább tizedelte az időjárás. 
 

Idén a megszokottnál kicsit később, de a tavalyinál korábban virágzó akácosok friss rü­­gyei áprilisban elfagytak, ennek ellenére összességében jó a termés. Németh Attila azt mondta, vándorlással húsz kiló feletti hordás várható. Az elvirágzott repcéről is megfelelőnek mondható 5-10 kiló közötti átlagokat gyűjtöttek a jó állapotú családok. Komoly károkat egy hirtelen jött lehűlés, nagyobb vihar, jégeső okozna. 
 

Az akácméz hivatalos felvásárlási ára 2020-ban 1400 forintról 2200-ra emelkedett, tavaly tovább kúszott felfelé. A piacokon a termelők kilónként háromezer forint körüli áron kínálták, idén 3500 fo­­rint körül mozog. A vegyes vi­­rágméz 1700–1900, a repce 2000–2200 forint. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!