Revolveres női banditák a törvényszék előtt

2022.05.04. 20:40

Kabátért lőtték hátba a gépírónőt

Hátba lőttek egy gépírónőt 1931 novemberében a Pacsirta és a Zákány utca sarkán Szegeden, a tettesek kilétére majd egy év múlva derült fény. Két barátnő akart revolverrel télikabátot szerezni, több év fegyházat kaptak.

Farkas Judit

Szokatlan bűnügyet tárgyalt a Szegedi törvényszék 1932 őszén. Szeptember 28-án jelent meg a Délmagyarországban a tudósítás a tárgyalásról, amin „revolveres női banditák” ügyében ítéltek. Fegyőrök vezették elő a két nőt, a 21 éves Fullajtár Erzsébetet és a 20 éves Ambrus Borbálát, az egyetlen tanú a sértett volt, Krusch Erzsébet gépirókisasszony. Előző év novemberében történt a bűncselekmény, ami miatt bíróság elé kerültek. 
 

Revolvergolyó a lapockába 
 

A mult év november 26-án a Pacsirta-ucca és a Zákány-ucca sarkán, a hazatérő Krusch Erzsébet elé két nő toppant. Az egvik arcát sál takarta el, a másik hátrább állott és arcát a sötétben nem lehetett kivenni. A sálas nő azt kérdezte Krusch Erzsébettől, hogy merre van a Hétvezér-ucca. A leány szolgálatkészen kezdte magyarázni a kérdezősködőknek, hogy merre kell mennie, amikor az illető hirtelen revolvert rántott elő és azt a lányra szegezte. A gépírónő futásnak eredt, villamosra szállt, meg sem állt szülei Galamb utcai lakásáig. Bár éles szúrást érzett a hátában, csak otthon vette észre, hogy hátba lőtték. A kórházban derült ki, hogy lapockái közé nagy kaliberű revolvergolyó fúródott. Megműtötték, és nemsokára el is hagyhatta a kórházat. 
 

Próbalövés a Boszorkányszigeten 
 

A nyomozás nem vezetett eredményre, majdnem egy évre fél­­retették az aktákat. Néhány héttel cikkünk megjelenése előtt azonban a két jó barátnő összeveszett, feljelentéssel fe­­nyegették egymást. Azt nem írja a cikk, miként jutott ez el a rendőrséghez, de elfogták a két nőt, és kiderültek a részletek. A fiatal nők a bőrgyógyászati klinikán ismerkedtek össze, és olyan jó barátok lettek, hogy közös lakásba költöztek. Nem valószínű, hogy jó anyagi kö­rülmények között éltek, mert Borbálának nemhogy téli-, de még tavaszi kabátja sem volt. Fullajtár megjavíttatta régi forgópisztolyát, töltényeket szerzett bele. „Próbalövéseket” tar­­tottak a Boszorkányszigeten, mű­­ködött. 
 

Télikabátot raboltak volna a kisasszonyok
 

Azt tervezték, ha találkoznak az utcán egy jobb kabátot viselő nővel, Erzsébet sakkban tartja a revolverrel, Borbála lehúzza róla a kabátot. Napokig leskelődtek, sok nőt kíséreltek megtámadni, de végül mindig visszariadtak: rutinjuk nem volt, nem tudni, hogy bármelyikük büntetett elő­életű lett volna. Végül november 26-án a sötét Pacsirta utcában megállították Krusch Erzsébetet, és mikor nem sikerült a rablás, Fullajtár lőtt. Bűnösnek vallották magukat, de azt állították, az áldozat védekezett, megfogta a revolver csövét, akkor sült az el – így viszont nehéz lett volna hátba lőni. A helyzet iróniája, hogy éppen az ellopni kívánt kabát akadályozta meg az áldozat halálát, mert a golyót lelassította a vastag bélés. Bár a gépírónő nem ismerte fel a támadókat, Erzsébetet 3, Borbálát 2 év fegyházra ítélték jogerősen. Nem fellebbeztek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!