Második világháborús hadisírokat tettek rendbe

2022.05.31. 16:40

Katonák és diákok dolgoztak együtt a szegedi belvárosi temetőben

Újabb hadisírokat tisztítottak meg katonák és középiskolások a szegedi Belvárosi Temetőben. Márciusban rendhagyó megemlékezésként három 1848/49-es honvéd sírját tették rendbe, most 11 második világháborús sír szépült meg.

Farkas Judit

Aktív és tartalékos katonák, valamint szegedi középiskolások tisztítottak meg 11 második világháborús hadisírt a temetőgondnokság munkatársainak segítségével a Belvárosi Temetőben. FOTÓ: FARKAS JUDIT

Fotó: Farkas Judit

Hadisírokat tartottak karban a szegedi Belvárosi Temetőben aktív és tartalékos katonák és szegedi középiskolások. A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Irodája és a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 46. Heim Géza Területvédelmi Zászlóalj tagjai mellett ugyanis ismét részt vettek a munkában a Szegedi SzC Csonka János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának diákjai. Ezúttal két 11. osztályos fiú csatlakozott, Banó Szabó Dominik és Szentgyörgyi Mátyás. Részt vett még a hadisírok karbantartásában Nagy Levente tartalékos őrmester, Móra Rita tartalékos őrmester és Török László tartalékos szakaszvezető. 

11 sír szépült meg 

 Ahol hadisírokat gondozunk, ott meghirdetjük a lehetőséget az iskolák számára is, amelyekkel együttműködési megállapodásunk van. Igazoljuk a hadisírgondozással töltött órákat közösségi szolgálatként – magyarázta lapunknak Süveges Tamás hadnagy, a toborzóiroda munkatársa. Elmondta azt is, a május 21-ei Magyar Hősök Napja apropóján rendelt el az elöljáró országos hadisír karbantartást. 

Ismét a Belvárosi Temetőt választottuk, de ezúttal 11 második világháborús sírt sikerült rendbe raknunk. Azért tudtunk ennyi hadisírt meg­szépíteni, mert a temető vezetése és a gondnokság munkatársai nagyon sokban segítették a munkánkat. Biztosítottak gépet és alkalmazottakat a sírkövek lemosásához, és a keletkezett zöldhulladék elszállításához – mondta. 

Felszalagozták a megtisztított hadisírokat, és mécsest gyújtottak az ott nyugvók emlékére. FOTÓ: SÜVEGES TAMÁS

Szalag és mécses 

A megtisztított sírok egy részére rálógtak a bokrok ágai, amikor a katonák és a diákok dolgozni kezdtek, de a munka végeztével már jól lehetett látni az összeset. – Nagyon megkönnyítették a munkánkat, gyorsabb, könnyebb volt így rendbe tenni a sírokat és környezetüket, cserébe több hadisírt tudtunk karbantartani – mondta Süveges Tamás. A munka végeztével felszalagozták a sírokat és mécsest gyújtottak. 

Legutóbb, ahogy megírtuk, rendhagyó március 15-ei megemlékezésként 1848/49-es honvédek sírját tették rendbe a temető egy másik részén. Azért is fontos dátum a forradalom és szabadságharc ünnepe a Magyar Honvédségnek, mert akkor alakult meg a honvédség jogelődje. Novemberben, halottak napja környékén is terveznek egy hasonló karban­tartást. 

Felkutatják a sírokat 

A toborzóiroda munkatársa arról is beszélt lapunknak, hogy rendszeresen kutatják fel a hadisírokat, emlékműveket, és felmérik, azok milyen állapotban vannak. Amennyiben karbantartást igényelnek, azt elvégzik, és a sírokban nyugvó személyek sorsát is kutatják, különösen nagy odafigyeléssel a vitézi rend tagjait. 

A közelmúltban rendezett toborzó emlékfutás kapcsán körbejártuk az útvonalakat, és Árpádhalmon találtunk egy még regisztrálatlan második világháborús emlékművet – említett egy példát a munka ezen részére. Arról is beszélgettünk, miért igyekeznek iskolai közösségi szolgálat keretében diákokat is bevonni a hadisírgondozásba. Ezeken a feladatokon keresztül könnyebb közelebb hozni a történelmet a fiatalokhoz, és a Magyar Honvédséget a társadalomhoz, megismertetni a tevékenységeiket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!