Szegedi hírek

2022.05.11. 09:06

Két idegen nyelvből is OKTV-bajnok lett a Radnóti diákja

Egy éven belül két tantárgyból is megnyerte az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt Németh Zita Julianna. A Radnóti-gimnázium 11. évfolyamos diákja francia és olasz nyelvből is első lett – előbbit második nyelvként, utóbbit hobbiból tanulja.

Timár Kriszta

Németh Zita Julianna olaszból és franciából is megnyerte idén az OKTV-t, jövőre spanyolból méretteti meg magát. Fotó: Kuklis István

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt bármely tantárgyból dicsőség és hatalmas teljesítmény megnyerni, olyan tehát nagyon ritkán fordul elő, hogy egy diáknak ez kétszer is sikerül. Németh Zita Julianna azonban ezt elmondhatja magáról, ráadásul úgy, hogy mindezt egyetlen szezonban, idén teljesítette. 

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium 11. osztályos diákja francia és olasz nyelvből indult ezen a megmérettetésen, egyikből sem talált legyőzőre. 

 Franciát már általános is­kolában is tanultam, ott szerettem meg 

– mesélt a kezdetekről. Igaz, „csak” második idegen nyelvként szerepelt az órarendjében, akkor és azóta is az angol a fő nyelve. Az olasszal pedig egyfajta hobbiként kezdett el ismerkedni 12 éves korában, köszönhetően a nagymamájának, aki ezt a nyelvet tanította. A gimnáziumban aztán az angolt és a franciát vitte tovább. 

 Bár az is­kolában nem tanulok olaszt, osztályozóvizsgát tettem belőle, és nagyon szerettem volna ebből a nyelvből indulni az OKTV-n 

– mesélte Zita, akit ebben Molnár Annamária támogatott. A tanárnő heti 1 órában foglalkozott ve­­le, ilyenkor be­­szélték át, ho­­gyan haladjon az egyéni felkészüléssel. Mindeközben pedig franciatanára, Vajdáné Sásdi Mercédes is meggyőzte Zitát arról, hogy mivel magasan az átlag felett teljesít ebből a nyelvből is, próbálja ki magát a francia OKTV mezőnyében. Ebből az órarend szerinti 3 mellett további 3 pluszórája volt a tanárnővel. 

Mivel nyelvekből nem lehet konkrét feladatokra készülni, Zita a különböző nyelvtani formulák tanulása mellett olvasott és filmeket nézett franciául és olaszul, így tréningezett az írásbeli tesztre, a szövegértésre és a hallás utáni feladatmegoldásokra, amelyek az OKTV-n előfordultak. 

 Eszembe sem jutott, hogy nyerhetek, mindig csak az volt a célom, hogy a kö­­vetkező körben ott legyek 

– mesélte a diáklány. A döntőbe egyébként franciából az első, olaszból a 11–12. helyen jutott be, innen nyerte meg mindkét versenyt a szóbeli fordulóval. 
Zitának angolból és olaszból már megvan a C1-es nyelvvizsgája, franciából B2-es nyelvvizsgára készül. 

Második nyelv esetében már az is ritka, hogy egy diák ezt tudja teljesíteni, ehhez képest egyébként az OKTV döntős feladatsora C1-es szintnek felel meg. És ha valaki azt gondolná, megelégszik ennyivel, nagyon téved. 

 Jelenleg spanyolt tanulok fakultáción, jövőre abból szeretnék OKTV-re menni. Érettségi után pedig ötödik nyelvként a kínait kezdem majd el 

– mesélt terveiről a nyelv­zseni diáklány, aki nemzetközi gazdálkodás szakon tanul majd tovább a Corvinus Egyetemen, ahová kiemelkedő teljesítményével ösztöndíjasként juthat be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!