Szegedi hírek

2022.05.29. 08:36

Kiderült, kik a szegedi közönségkedvencek - Fotók

Kreatív és sok-sok humorral fűszerezett gálaműsor keretében adták át az idei Dömötör-díjakat a Szegedi Nemzeti Színházban szombat este. A Padlás musical három, a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédia két alkotója is közönségkedvenc lett.

Vajda Júlia operaénekesnőt két díjjal is méltatták a gálaesten. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Dömötör-gála első műsorszámaként Csorba Kata remekelt a színpadon, aki a Horgas Ádám által írt és rendezett Én vagyok én, te vagy te című monodrámából adott elő részletet. 

In medias res repítette népes közönsége jókedvét a magasba, vidámságuk intenzitása az est előrehaladtával szemernyit sem tompult. A nézők az évad legsikeresebb darabjaiból tekinthettek meg részleteket, az előbb említett monodráma mellett többek között A padlás, a Peron-swing, a Don Giovanni és az Élet-ritmusra produkciókból. 

Az est házigazdáiként Horák Renáta és Krausz Gergő köszöntötték a megjelenteket, majd Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója érkezett a színpadra bokszkesztyűben. Így utalt a pandémia miatti kétéves kényszerszünetre a Dömötör-díj történetében és arra a rengeteg küzdelemre, amivel szembe kellett néznie a társulatnak a járvány vészterhes időszakában. 

Majd elkezdődött a várva várt díjátadás, kiderült, hogy a szegedi teátrum mely társulati tagjainak sikerült alakításukkal a legmélyrehatóbb nyomot hagyni a városi közönség szívében. 1998-ban a Pálma Reklám Stúdió alapította a színházban folyó művészi munka elismerésére a kitüntetést, amelyet 2006-ban az önkormányzat a városi díjak sorába emelt. 

A közönség ez alkalommal is tíz kategóriában adhatta le online szavazatait, az Életműdíjat a művészeti ajánlások alapján a kuratórium ítélte oda, a háttérmunkáért járó díjat pedig a színház dolgozói szavazták meg.

A padlás musical három alkotójának is sikert hozott. Horváth Katát a legjobb jelmez-, Rózsa  Istvánt a legjobb látványtervezőnek, a Mamókát  alakító Vajda Júliát pedig a legkiválóbb női mellékszereplőnek ítélték. Martin McDonagh Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiájának alkotói szintén több kategóriában törtek az élre. Szikszai Rémuszt a legjobb rendezőnek, Alföldi Róbertet a legjobb színésznek járó díjjal méltatták. 

A legjobb férfi mellékszereplőnek Borovics Tamást szavazta meg a közönség a 39 lépcsőfok című krimi-vígjátékban Bohóc 1-ként nyújtott alakításáért. A színművész köszönőbeszédében hangsúlyozta, a Bohóc 1 és a Bohóc 2 szerepkör elválaszthatatlan egymástól, így megosztotta kitüntetését színészpartnerével, Rétfalvi Tamással. Az önzetlen és nemes gesztussal nem egyedüliként élt az est folyamán. A legjobb színésznőnek járó díjjal ugyanis Csorba Katát méltatták, aki az Én vagyok én, te vagy te monodráma másik szereposztásában remekelt Menczel Andreával osztotta meg kitüntetését. 

Az operaénekesek közül Ferenczy Orsolya és Szélpál Szilveszter bűvölte el leginkább hangjával és játékával a közönséget az évadban. Az opera-énekesnőt Mozart Szöktetés a szerájból című operájában nyújtott alakításáért, az operaénekest a Négyhangú opera baritonjaként méltatták. 

A legjobb táncosnak járó díjjal Heim Boglárka, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze térhetett haza, aki a Concerto produkcióban nyújtott felejthetetlen élményt közönségének. A legjobb háttérmunkásként pedig Kürtös Petra operaügyelőt díjazták, aki 15 esztendeje erősíti a szegedi színház közösségét. 

Az idei évad Életműdíját a Dömötör-díj kuratóriuma a szegediek körében méltán köztiszteletnek és közszeretetnek örvendő Vajda Júlia opera-énekesnőnek ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!