Szeged

2022.05.06. 13:19

Környezetvédelem és kultúra a műemlék víztoronyban - Galéria

K. A. R.

Vizeink védelmére hívták fel a figyelmet a Szent István téri víztoronyban. Fotó: Kuklis István

Környezetvédelem és kultúra a műemlék víztoronyban címmel szervezett szemléletformáló programot a Szegedi Vízmű Zrt. pénteken, a Szent István téri víztoronyban, ahol általános és középiskolás diákok voltak jelen. Istókovics Zoltán, a társaság vezérigazgatója elmondta, egy uniós finanszírozású projektben valósítják meg a rendezvényt, ami egészen vasárnapig tart. Hozzátette, az „Élővizeink tisztaságának védelme, és tudatos vízhasználatra nevelés a klímaváltozás korában" című projekt által kisfilmek, kiállítások és előadások várják az érdeklődőket. Jelezte, szeptemberben is tartanak majd hasonló programsorozatot.

A Szent István téri víztorony bemutatótérként is funkcionál, megújult berendezéssel, projektorral, ismeretterjesztő tablókkal várja az érdeklődőket. A pénteki megnyitón tiszteletét tette a múltból, 1904-ből, a víztorony megálmodója, Zielinski Szilárd mérnök, az első magyar műszaki doktor, a vasbetonépítés hazai meghonosítója is. A gyerekeknek arról beszélt, hogy azért jött vissza a múltból Szegedre, hogy megtekintse, működőképes-e még az általa tervezett torony, és segíti-e a városlakók vízellátását.

Tóth Godó Valéria projektmenedzser kiemelte, olyan bemutatóhelyet szerettek volna kialakítani a toronyban, amely felhívja a figyelmet arra, hogy mindenféle formában védeni kell a vizet. Például információt kapnak a látogatók arról, hogy a megtisztított szennyvíz milyen módon jut el a Tiszába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!