Munkáltatói fórumot tartottak Makón és Kisteleken

2022.05.09. 18:30

Még vannak felhasználható források

Makón és Kisteleken is tartott hétfőn munkáltatói fórumot a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal. Az eseményen polgármesterek, önkormányzati cégek vezetői és vállalkozások képviselői jelentek meg. A rendezvényen elhangzott: a két GINOP-programban még akadnak felhasználható források.

Imre Péter, Szabó Imre

Fotó: Frank Yvette

Csak pár szék maradt üresen a kisteleki Klebelsberg Művelődési Központ nagytermében a foglalkoztatási támogatásokról is szóló munkáltatói fórumon, amit a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal tartott polgármestereknek, önkormányzati és magáncégeknek, vállalkozásoknak. 

Jó megyei számok

Juhász Tünde kormánymegbízott első gondolatával arra emlékeztetett, hogy a koronavírus-járvány miatt legutóbb 2019-ben jártak Kisteleken, most viszont arra hívják fel az érintettek figyelmét, hogy a két GINOP-pályázatban még rendelkezésre állnak források, támogatások. 

Az elmúlt 12 év munkaerőpiaci változásai pozitívak, 2021-ben 188 ezer 400 foglalkoztatott volt a megyében, 24 ezerrel több, mint 2010-ben. A munkanélküliségi ráta 2,9 százalékon állt – az országos 4 százalék feletti volt –, míg 2010-ben a válságot követő évben 8,5 százalék. Tizenkét éve 22 ezer 300-an kerestek munkát megyénkben, tavaly alig több mint 6 ezren, míg idén áprilisra ez a szám 5200-ra csökkent – sorolta Juhász Tünde. Hozzátette: utóbbi adat a kisteleki járásban 320 fő.

A munkáltatói fórumra pár szék kivételével megtelt a kisteleki Klebelsberg Művelődési Központ nagyterme. Fotó: Frank Yvette

Támogatják a fiatalokat

Budai László, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy 2010 óta jelentősen nőtt a foglalkoztatottak és csökkent a munkanélküliek száma, ehhez az is kellett, hogy az emberek ne legyenek tartósan álláskeresők. A GINOP-programok közül az Ifjúsági garancia a fiatalok életkezdését, míg a másik a hátrányos helyzetűek elsődleges munkaerőpiacra való vezetését segítette és segíti, az átlagkeresetek pedig az erős középmezőnybe tartoznak Csongrád-Csanádban. Mindent adatokkal (a KSH-tól is) és diagramokkal támasztott alá.

A kisteleki járásban az ifjúságot segítő programokra 392 millió, míg az elsődleges munkaerőpiachoz való kapcsolódást 733 millió forintos támogatás segítette. Az év végével lassan ennek a pályázati ciklusnak a végére érünk, de még vannak maradvány források, ezeket a még elérhető lehetőségeket feltétlenül ki kell használni, a pénzt el kell költeni – fogalmazott a főosztályvezető.

A polgármester felvetése

A fórum zárásakor Máté Gábor, Pusztaszer polgármestere azt kérdezte, hogy a közfoglalkoztatásban lévők, akiknek nagy a szerepe a kisebb települések üzemeltetésében, de képzettségük miatt nem tudnak elhelyezkedni másutt, válhatnának-e például teljes értékű önkormányzati alkalmazottakká és foglalkoztatásukat normatív támogatással segítené a kormány. Juhász Tünde válasza: a kérdés indokolt, a felvetést továbbítja a törvényalkotók felé.

Makói járás: 2,2 milliárd Budai László, a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője a hasonló makói fórumon hétfőn reggel elmondta: a makói járásban 2016-tól 3 projekt keretében összesen 2,2 milliárd forintot adtak a vállalkozóknak bértámogatásra, illetve képzési, lakhatási és utazási támogatásra. A legnagyobb sikert az hozta, hogy bevontak több száz úgynevezett inaktív embert a támogatási rendszerbe. Ez azokat takarja, akiknek hosszú ideje nem volt munkája és hónapok óta nem is kerestek állást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!