Szegedi hírek

2022.05.31. 19:15

Megérkeztek a cowboy-relikviák Amerikából - Galéria

Megérkeztek Amerikából a Legendás vadnyugat című, nyáron nyíló kiállítás relikviái Szegedre. A tárlat berendezése már zajlik, várnak még azonban műtárgyakat hazai múzeumokból és magángyűjtőktől is.

Timár Kriszta

Egy klasszikus texasi nyereg is érkezett Oklahomából Szegedre. Fotó: Török János

Több mint 10 ezer kilométernyi utazás után megérkeztek Amerikából a Móra Ferenc Múzeum nyáron nyíló kiállításának gerincét adó cowboy-relikviák Szegedre. A 8 ládányi műtárgy Oklahomából Dallasig kamionon utazott, onnan Frankfurtba, majd Frankfurtból Budapestre repülővel, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről pedig ismét kamion szállította Szegedre. 

Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, a 90 tárgyat speciális fadobozokban szállították, a rakomány összsúlya 3,5 tonna volt.

A légi szállítás költsége így nagyjából megegyezett a tárgyak értékével, más mód azonban nem jöhetett szóba, mert a tengeri páratartalom miatt kompra nem lehetett rakni a főleg bőrből és textilből készült, vagyis rendkívül érzékeny tárgyakat. Az utaztatás, sőt az átpakolások során is ügyelni kellett az állandó hőmérsékletre. Nem véletlen tehát, hogy Európában ritka az ilyen tematikájú kiállítás. Mi azonban szerettük volna megmutatni Szegednek a 40-es generáció gyerekkorának világát, hiszen ők még a Carl May-regényeken, az indiános filmeken nőttek fel és a játszótéren is pisztolypárbajokat játszottak – magyarázta.

A Legendás vadnyugat című kiállítás cowboyokat bemutató része gyakorlatilag a most megérkezett tárgyakból áll majd. Látható lesz többek között az az 1880-as években készült texasi nyereg is, melyet kedden a sajtó jelenlétében csomagoltak ki szállító dobozából, illetve a másik három "cowboytípus" viseletei és használati tárgyai – például sarkantyúk, kengyelek, fegyverek, ingek – is. 

Ezt azonban kiegészítik még az indiános, illetve a filmes vonalakkal is, hiszen a magyarok képzeletében az amerikai marhapásztorok és a kontinens bennszülött népei összefonódnak - még akkor is, ha semmi közük egymáshoz. Ezek a Néprajzi Múzeumból, a Petőfi Irodalmi Múzeumból és magángyűjtőktől érkeznek majd.

A tárlat a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én nyílik meg, azonban a kiállítóterek berendezése már most megkezdődött. A látogatóknak a vadnyugati hősökről alkotott fantáziavilágot és a valóságot is bemutatják majd, a cowboyok és indiánok mindennapjait, szokásait, hozzájuk kapcsolódó történeteket és legendákat ismerhetnek meg az érdeklődők, így azok is élvezetesnek találják majd, akik tartanak a hagyományos, tudományos kiállításoktól. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!