Ötvenezer látogatóra számít három nap alatt a szervező, a Hód-Mezőgazda Zrt.

2022.05.05. 11:16

Megnyitotta kapuit az állattenyésztési napok rendezvénysorozat Vásárhelyen - Galéria

Kovács Erika

Mától szombatig számos program várja a vidék legnagyobb agrárrendezvényén az érdeklődőket. Fotó: Karnok Csaba

Nagy István Agrárminiszter nyitotta meg Hódmezővásárhelyen a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakmai Kiállítást és Vásárt Hódmezővásárhelyen. A rendezvény szombat estig várja a szakmai és civil érdeklődőket.

Antal Gábor, a szervező, Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója a megnyitón megemlékezett a januárban elhunyt Egyed Béláról, a cég korábbi vezérigazgatójáról, aki a kiállítás egyik ötletgazdája volt és nyugállományba vonulása után is aktívan részt vett a szervezésben.

400 kiállító vesz részt a programon

Antal Gábor elmondta, több mint 400 kiállító vesz részt a háromnapos programon, amire összesen 27 országból érkeztek Vásárhelyre. Szombatig mintegy 50 ezer látogatóra számítanak. Szervezett formában 770 diák is kilátogat a kiállítási centrumba, a Temesvári Állatorvostudományi Egyetemről 100 hallgatót várnak.

A vezérigazgató beszélt arról is, egyre több környezeti anomáliával szembesülnek az agrárium szereplői, különösen az állattenyésztők. Nehéz előállítani a takarmányt. Vannak, állattartók, akik felszámolták az állatállományukat, pedig az ország számára, a biztonságos ellátáshoz rendkívül fontos a megfelelő létszámú állattartás, amire a feldolgozóipar egy része is épül.

Vásárhely legnagyobb turisztikai attrakciója

Márki-Zay Péter polgármester kiemelte, Hódmezővásárhely legnagyobb volumenű rendezvénye, legnagyobb turisztikai attrakciója a nemzetközi hírű kiállítás. Nemcsak a városban, de a környékben is megtelnek ilyenkor a szálláshelyek.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora hangsúlyozta, az elmúlt időszak hívószavai a fenntarthatóság és a versenyképesség volt. Ehhez most a nemzeti önrendelkezés fogalma is csatlakozott. Nem mindegy, hogy az ország hogyan tud magáról gondoskodni. Ez, az elmúlt események tükrében, az élelmiszer-előállításban is egyre inkább fontossá válik – hangsúlyozta.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is azt hangsúlyozta, az ágazat komoly kihívásokkal küzd. Egyre nehezebb az emelkedő költségeket érvényesíteni az átadási árakban.

A túlélés garanciája a megfelelő szaktudás

Nagy István agrárminiszter köszönetet mondott az agrárágazat szereplői munkájáért.

Ma, megfelelő szaktudás nélkül nem tudunk válaszokat adni a kihívásokra. Mindenki versenyhátrányba kerül, aki nem a legmodernebb, legkorszerűbb ismereteket használja fel. Soha ennyire a világban nem volt még ilyen fontos az aktuális kutatási eredmények gyakorlatba történő átültetése. Ez garantálja a túlélést – mondta Nagy István, aki arról is beszélt, rendkívül fontos a feldolgozóipar fejlesztése, ehhez pedig megfelelő alapanyagra van szükség. Megerősítette, a versenyképesség megőrzése csak a legkorszerűbb technológia alkalmazásával lehetséges.

A Megújuló vidék, megújuló agrárium programnak köszönhetően 27 új pályázati felhívást tettek közzé. Beruházási pályázataikra 1600 milliárd forint érkezett be. Több mint 1000 milliárd forintnyi beruházási támogatást és 450 milliárd forintnyi agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást segítő támogatást helyeztek ki a sikeres pályázókhoz elmúlt hetekben.

Fontos, hogy a gazdálkodók éljenek a lehetőségekkel, ezzel tudnak lépéselőnybe kerülni a piaci versenytársakkal szemben. Aki talpon marad, az nyeri meg a jövőt – emelte ki Nagy István.

Feldman Zsolt. Fotó: Karnok Csaba

Csütörtökön rendezték meg A KAP és az állattenyésztés szabályozási kérdései című konferenciát. A Közös Agrárpolitika (KAP) állattenyésztési kérdéseiről Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára beszélt, a magyar agrár- és élelmiszertermelés kilátásairól Kapronczai István agrárszakértő tartott előadást. Gyuricza Csaba, a Magyar Agár- és Élettudományi Egyetem rektora pedig a hazai agrárgazdaság fejlesztésével összhangban zajló egyetemi kutatásokról beszélt.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a megnyitó végén Magyar Állattenyésztői díjjal tüntette ki az agrárminisztert.

Az állattenyésztési napok rendezvény szombat estig várja az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!