Vezető hírek

2022.05.12. 19:30

Nápolyból érkezett operaének-tanár Szegedre

Nápolyi énekmester tartott mesterkurzusokat a héten Szegeden. Pasquale Tizzani operaénekes többek között az olasz kiejtésben és a színészi játékban segítette a magánének tanszék hallgatóit.

T. K.

Pasquale Tizzani szegedi magánének szakos hallgatóknak segített a bel canto operaéneklésben. Fotó: Frank Yvette

Ének mesterkurzusokat tartott a héten a SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Magánének tanszékén Pasquale Tizzani operaénekes, énekmester. A nápolyi San Pietro a Majella Egyetem magánének tanszékvezetője összesen 4 alkalommal találkozott szegedi hallgatókkal, hogy az olasz opera bel canto ágáról beszéljen. Ez olyan éneklési technikát jelent, ami a tökéletes dallamformálást helyezi az előadás középpontjába. 

Nagyon jó technikával rendelkeznek a szegedi hallgatók, de a finomságok elsajátítására és az olasz szöveg jobb megértésére szükségük van, ezt pedig egy anyanyelvi tanár tudja jól megmutatni – mondta az Erasmus programban hozzánk érkezett professzor.

A diákok nagyon hasznosnak érezték Pasquale Tizzani olasz nyelven zajló óráit. 

Rendkívül élvezetes volt, hiszen eredetiben hallgathattuk az opera nyelvét, ráadásul sokat lehetett tanulni elméletben és gyakorlatban is. Nekem például a kiejtésben és a színészi játékban segített – mesélte Makkos Ambrus első éves mesterszakos operaénekes. 

Temesi Mária, az SZTE BBMK magánének tanszék tanszékvezetője elmondta, a kar vezetése is szorgalmazza, hogy amellett, hogy a diákok rendszeresen utaznak Olaszországba, az Erasmus programot az oktatói mobilitásra is kihasználják. Ennek köszönhetően tudták most vendégül látni a nápolyi professzort. Az olasz egyetemmel egyébként pont Temesi Máriának köszönhetően indult el az együttműködés, ő tartott ott tavaly ősszel először mesterkurzust. 

Nagy dolog számunkra, hogy az opera szülőhazájából ilyen szinten nyitnak Szeged felé, mostanra pedig kölcsönös szándék van a két egyetem között az élő kapcsolatra – mesélte. Hozzátette: a mostani mesterkurzus olyan sikeres volt, hogy már elhangzott: a professzort szívesen látnák máskor is a tanszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!