Vezető hírek

2022.05.21. 20:30

Palotán találkoztak az ország lámpagyűjtői - Galéria

Élettel telt meg a hét végén a sokáig üresen állt Asztalos P. Kálmán Tájház Csanádpalotán: itt rendezték meg az első országos lámpás találkozót és kiállítást. Az egyéb érdekességeket is felvonultató két napos program óriási sikert aratott.

Szabó Imre

A kiállítás nagy sikert aratott, sok volt az érdeklődő. Fotó: Szabó Imre

Az első vasutas viharlámpát egy Maros-parti séta alkalmával, 12 évvel ezelőtt találtam – mesélte Deli István, a hétvégén Csanádpalotán megrendezett országos lámpás találkozó és kiállítás ötletgazdája. A nem mindennapi világító szerkezet megtetszett neki, és ma már 469 darab van a birtokában. Ezek egy részét ugyancsak találta, de például cserével is hozzájutott jó néhány darabhoz.

Összesen 12 országból szerzett be ilyesmit. Kapott valamennyi szomszédos országból, de került a birtokába német, angol és amerikai gyártmány is, és hamarosan Ausztráliából is érkezik hozzá egy. A legrégebbi az 1880-as években készült, de vannak napjainkban gyártottak is. 

A száz évvel ezelőtt gyártott lámpák kifejezetten szépek, ha meggyújtottak egy ilyet, az hangulatot adott. A maiak sajnos már nem, ezeket inkább dekorációs céllal állítják elő – mondta. A kollekció 80 százaléka viharlámpa, de van vasutas és túlnyomásos gázlámpája is. 

A két napos kiállítást az Asztalos P. Kálmán tájház szobáiban rendezték be, amely – mint Benke Marcelltől, a palotai helytörténeti egyesület elnökétől megtudtuk – sokáig üresen állt. A tárlaton a házigazda kollekcióján túl további 13 lámpagyűjtő hozta el legszebb darabjait Csanádpalotára. 

A lámpákon kívül üvegeket, tányérokat és az udvaron régi járműveket is megtekinthettek az érdeklődők, összesen közel 400 darabot. Mindezt más, szórakoztató rendezvényekkel is kiegészítették: a pénteki nyitónapon többek között esti viharlámpás lovaskocsis és kerékpáros túrát szerveztek, szombaton pedig hagyományos fánkot sütöttek. 

A program szemmel láthatóan jól sikerült, nagyon sokan jöttek el megnézni a különleges régiségeket, illetve megkóstolni a helyben sütött csemegéket. Deli István azt ígérte, hogy az idei első kiállítást a jövőben továbbiak követik majd – de addig is bárki megnézheti az ő gyűjteményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!