Gazdát cserélt a nagy múltú cég

2022.05.18. 16:12

Szakmai befektetőcsoport kezébe került a Kinizsi 2000 Zrt., jelentős fejlesztéseket terveznek

Új tulajdonosa lett a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Zrt.-nek. Az ezidáig a Farkas család tulajdonában lévő mezőgazdasági céget négyfős szakmai befektetőcsoport vásárolta meg, két mezőgazdasági alap, a Talentis AGRO Zrt. és egy magánszemély. A cég jelentős fejlesztések előtt áll.

Kovács Erika

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Hiszem, hogy azt a lélekvesztőt, amit a Jóisten segítségével a hullámok tetején tartottunk, tengerjáróra kellett cserélni, ez a tengerjáró a Talentis Agro csoport – mondta lapunk kérdésére Farkasné Márton Katalin, a cég leköszönő vezérigazgatója. Hangsúlyozta, a szakmai befektetők anyagi háttere lehetőséget biztosít arra, hogy a Kinizsi tervezett 5 milliárd forintos fejlesztése, amelyhez a pályázati forrás mellett jelentős volumenű saját tőkére is szükség lesz, eredményesen valósulhasson meg.

A Kinizsi régi és új vezetése, Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója (balról), Farkasné Márton Katalin, a Kinizsi előző- és Timár Imre, a Kinizsi új vezérigazgatója. Fotó: Kovács Erika

Négy új tulajdonos vásárolta meg a Kinizsi 2000 Zrt.-t, valamennyien szakmai befektetők: két mezőgazdasági alap, a Talentis AGRO Zrt. és egy magánszemély. A Kinizsi pályázatot nyert a tároló-szárítókapacitás felújítására, és továbbfejlesztjük a tehenészetet is – beszélt lapunknak a közeljövő terveiről az egyik új tulajdonos, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója, Makai Szabolcs. Tervezik a szántóföldi növénytermesztés precíziós fejlesztését is. Mindenkit megnyugtatott, a dolgozók foglalkoztatása nincs veszélyben.

A cég új vezérigazgatója a gyomaendrődi származású Timár Imre, aki az utóbbi 13 évben a hazai élelmiszer-gazdaságban tevékenykedett. Legutóbb a Szarvasi Agrár Zrt. vezérigazgatója volt.

Szakmailag elkötelezett, megfelelő tudással rendelkező dolgozói gárdát ismertem meg. Hogy a Kinizsi beilleszkedjen a cégcsoport működésébe, néhány dolgon szükséges csupán változtatnunk. Az a szakmai támogatás, amit majd az anyacégtől kapunk, az itt dolgozók munkáját is jelentősen megkönnyíti – emelte ki a vezérigazgató.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az agrártárca miniszterhelyettese lapunknak azt nyilatkozta a családi cégük tulajdonosváltásával kapcsolatban, hogy jó körülményekkel és jó eredményekkel adták át a Kinizsit a szakmai befektetőcsoportnak.

A partnertalálkozón Sztáray Péter, a külügyi tárca biztonságpolitikáért felelős államtitkára a háború gazdaságra gyakorolt hatásairól tartott előadást. Arra emlékeztetett, hogy az agrárium számára a pandémia, a klímaváltozás, az energiadrágulás eddig is kiélezett helyzetet teremtett, ezt azonban az orosz-ukrán háború még tovább súlyosította. Hangsúlyozta, a magyar agrárium válságállónak bizonyult. Az elmúlt években megvalósult fejlesztések nyomán Magyarország kétszer annyi élelmiszert képes előállítani, mint amennyire szüksége van. Az országot nem fenyegeti élelmiszerhiány, de a kormány a gabonaexport esetében fenntartja az állami elővásárlási jogot – fogalmazott az államtitkár.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes a mezőgazdaság aktuális kérdéseiről beszélt, Makai Szabolcs a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója pedig a mezőgazdasági kereskedelem jövőképét vázolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!