Szegedi hírek

2022.05.17. 14:00

Százéves a botanikus kert - Fotók

Száz különleges növény került a Szegedi Egyetemi Füvészkert ajánlatába: a százéves botanikus kertben most bárki örökbe fogadhat egy neki tetsző növényt. Meglátogattunk néhány érdekes példányt.

Farkas Judit

Fotó: Karnok Csaba

A trópusi üvegház egyik óriása, az indiai cikász mindenkinek feltűnik, aki belép a gyűjteménybe – most ez a növény is örökbe fogadható az idén százéves Szegedi Egyetemi Füvészkertben. Németh Anikó, a füvészkert vezetője lapunknak elmesélte, az évforduló adta az ötletet, hogy összeállítsanak egy ajánlatot, amely a gyűjtemények általuk legkülönlegesebbnek, legszebbnek tartott növényeit tartalmazza: száz különlegesség a százéves botanikus kertből. 

A választás nem lehetett könnyű, mivel a füvészkertben több mint 6000 növényfaj és -fajta található meg. Amikor kimentünk fotózni a felsorolt növények közül néhányat, ismerkedtünk a cikász mellett Vetich-csavarpálmával, a mediterrán üvegházban az Európában is őshonos törpe lószőrpálmával, amely nem véletlenül volt ismerős: Horvátországban is találkozhatunk vele. 

Megcsodáltuk a saját szigetet „alkotó” virginiai mocsárciprust a lótuszos tóban, meglátogattuk a gímpáfrányt a sziklakerti szurdokban, de fényképezett kollégánk hatalmas medvetalpkaktuszt és atlaszcédrust is. Ezek mind rajta vannak a listán sok más érdekes növénnyel együtt, mint például az orchideafa, a üvegmosófa, más néven kefevirág, a japáncseresznye, csillaggyümölcs, sárkányfűz vagy éppen a magyar méreggyilok. 

A teljes lista megtalálható a Szegedi Egyetemi Füvészkert honlapján – örökbe fogadható azonban olyan növény is, amely nem került be a 100 ajánlott közé. 6000 faj és fajta között mindenki megtalálhatja azt, amelyik számára valamiért különleges – termése, virága, levele, kérge vagy akár az életkora miatt. 

Az örökbefogadás családtagnak, barátnak is jó ajándék lehet: a kiválasztott növény mellé névtábla kerül, amelyen az örökbefogadó nevét is feltüntetik. Ezzel a lehetőséggel a füvészkertet is támogathatjuk: egy évre szól az elköteleződés, az érte adható minimális támogatói összeg 10 ezer forint, amit a Szegedi Füvészkertért Alapítvány számlaszámán gyűjtenek. Az érdeklődők a további részletekért Németh Anikót kereshetik a 70/439-9327-es telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!