Robogó vasútmodellek várják Mártélyon a látogatókat

2022.05.28. 15:00

Terepasztalon a hazai valóság

A szegedi Vasútmodellező Baráti Kör vasárnapig várja a vasút világát kedvelő látogatóit a mártélyi faluházban. Hatalmas terepasztalukon a lekicsinyített valóságon suhannak át a vonatok.

TÁBORI SZILVIA

Nemcsak szépek, működnek is ezek a vasútmodellek. Fotó: Tábori Szilvia

Saját tervezésű hatalmas terep­asztal és működő vasútmodellek töltik meg vasárnap késő délutánig a mártélyi faluház közösségi termét. A szegedi Vasúttörténeti Alapítványhoz tartozó, 2000 óta működő Vasútmodellező Baráti Kör tagjai egész hétvégén várják a látogatókat. 

Hivatás és hobbi 

Évtizedek alatt számtalan pozícióban megfordult a MÁV kötelékében, mozdonyvezetőként 2000-ig szolgált a vasútmodellezők elnöke, Lőcsei Dezső. A vasút iránti elhivatottsága már-már családi örökség: nagyapja és édesapja hivatását választotta maga is. Szakmája és hobbija összefonódott: otthon két szekrényük teteje faltól falig nagyjából ezer darab, saját készítésű vasútmodellel van tele. 

– Ez már krónikus állapot, kezelhetetlen 

– mondta mosolyogva. 1983 óta gyártja saját makettjeit, szenvedélye egy ün­­nepi alkalomra kapott vasútmodellel kezdődött. 

Fotó: Tábori Szilvia

Időigényes szenvedély 

A hazai vasútmodellgyártás 1978-ban szűnt meg, majd indult újra 1990-ben. Ma az olcsóbb, nagyszériás üzemi előállítás mellett néhány lelkes, például magyar kisiparos dolgozik, de a 3D-s nyomtatás ugyancsak beleszól a kínálatba. Vannak műanyag, de rézből készült szerelvények is. A szegedi csapat terepasztalán a készen vásárolható elemek között rengeteg a saját készítésű darab. 

Mint Bárány Balázs, a csapat egyik tagja ma­­gyarázta: a maketteket döntően német és osztrák cé­­gek gyártják, így az autentikus, élethű magyar épületeket maguk tervezik, készítik, méretarányosan szabják, vágják a kartont. De az aprócska figurákkal, mókusokkal, a fe­­nyőfán üldögélő galambokkal is sokat pepecselnek. Nem véletlen, hogy szinte zavarba ejtő az élethű aprólékosság. 

A szerelvényekben pöttömnyi emberek üldögélnek, a sínek melletti világ megelevenedik, a vonatok a mindennapi életből vett megszokott gesztusok – kertjüket gondozó emberek, kirándulók, a hazát őrző katonák vagy éppen sodrófával urát püfölő gazdasszony – mellett robognak el. Fotók, helyszínrajzok, emlékek alapján dolgoznak, megdöbbentő részletességgel adják vissza a valós környezetet. 

A valóság lekicsinyítve 

Némi türelem, kézügyesség, el­­szántság, matematika-, fizika- és kémiatudás, illetve kitartó és megértő család – sorolta Bá­­rány Balázs és Lőcsei Dezső arra a kérdésre, vajon mi minden szükséges ehhez a cseppet sem hétköznapi hobbihoz. 

Az alkotás vágya és a szenvedélyük hajtja előre. Ahogy ők mond­­ják: a valóságot lekicsinyítve tökéletesen visszaadni a legnagyobb élmény. Hogy technikailag még működik is, az páratlan öröm. 

 Ha a családnak szerencséje van, a gyerek az első karácsonyi makettajándék után kinövi a lelkesedést, ellenkezőleg egy életre megfertőzték 

– magyarázta mosolyogva lapunknak Bárány Balázs, a csapat egyik tagja. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!