Csongrád

2022.05.26. 16:33

Több mint 4 és fél milliárd forintból fejlesztene a város

Az önkormányzati cégek beszámolói mellett a képviselő-testület soros ülésén tárgyalta a város jövőképét meghatározó fejlesztési stratégiát, valamint arról is döntöttek, hogy a növekvő gyerekszám miatt több óvodai csoport indul a városban, a Művelődési Központ pedig négy belvárosi nádfedeles ház felújítására pályázik majd.

Majzik Attila

Kisebb fejlesztéseket is terveznek: négy belvárosi ház homlokzatát újítanák fel. Fotó: Majzik Attila

– Az elkészült városfejlesztési stratégiába minden belekerül, amit szeretnénk megvalósítani. A kijelölt fejlesztések 20-30 évre meghatározzák a városközpont látványát, élhetőségét – szögezte le a csütörtöki testületi ülésen Bedő Tamás polgármester.

Az elfogadott Fenntartható Városfejlesztési Stratégia és TOP Plusz Városfejlesztési Programterv alapján az elsődleges és tartalék projektek forrásigénye 4 milliárd 672 millió forint. A TOP Plusz keretében a város elsődlegesen 10 projektet jelölt ki megvalósításra. A legösszetettebb projekt a várközpont rehabilitációja lesz, de nagy hangsúlyt kap a Csongrádi Fürdő energetikai fejlesztése is. 

A tervekben szerepel az egészségügyi és szociális intézmények energiahatékonysági beruházása és napelemmel való ellátása, a város további gazdasági fejlődésének lehetőségét pedig az ipari területek infrastruktúrájának fejlesztésével és a fürdőben a kerek medence megépítésével bővítik.

Emellett a képviselő-testület tárgyalta az önkormányzat előző évi költségvetésének végrehajtását is: elhangzott, a város a tervezettnél lényegesen több adóbevétellel számolhatott, az önkormányzat 5 milliárd forintos bevétellel zárta az évet.

Az ülésen módosítani kellett az óvodák alapító okiratát is, mivel a bokrosi Napsugár Óvodába többen szeretnének beiratkozni. A módosításnak köszönhetően ősszel két csoport indulhat a bokrosi intézményben.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a város támogatja a Művelődési Központ és Városi Galéria pályázati kérelmét: az intézmény az üzemeltetésében lévő Csongrádi Kézművesházak közül négy épület, a Halászházat, a Borházat, a Fafaragó házat és a Textiles házat szeretné felújítani a Csoóri Sándor Alap segítségével. A pályázati forrásból a házak homlokzatának, lábazatának javítását, festését, a falak javítását és meszelését, a nyílászárók javítását és festését szeretnék megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!